У Сједињеним Америчким Ентитетима роботи замјењују конобаре и собарице

Након пандемије вируса корона, све је мање запослених у угоститељству САД, због чега агенције и хотели све више користе роботе. Према неким подацима, данас је у број заспослених у овој браншиу САД мањи за чак 350.000 у односу на почетак 2020.

уторак, 27 децембра, 2022 / 13:52

Иако су радна мјеста константно отворена, а услови знатно побољшани, укључујући флексибилност радног времена и плате које су повећане у просјеку 25 одсто, и даље влада велика несташица радне снаге.

Изненађени смо. Нико не жели да ради – жале се власници хотела.

Као рјешење за недостатак радне снаге многи виде технологију, односно роботе.

Многи хотели већ су увели тзв. роботизоване усисаваче и роботизоване пријавнице за госте.

Тако су у "Гарден сити хотелу" на Лонг Исланду "запослили" два роботизована усисивача и уложили у њих 30.000 долара, а инвестиција се брзо исплатила, преносе агенције.

Наиме, рад робота може да уштеди цијелу смјену запосленима, што значи да се они онда могу премјестити на неке друге послове, односно да је тиме ријешен проблем запосленика барем за једно радно мјесто.

Економисти објашњавају да људи који су напустили угоститељатво нису нестали, нити сједе кући, већ су пронашли послове који су боље плаћени и више
одговарају њиховим потребама, тако да ће се хотелијери и угоститељи у САД морати да боре за сваког радника.

Мораће да им нуде веће приходе и већу флексибилност, односно да им олакшају посао тако што ће на бројним позицијама увести технологију, тј. роботе.