У Сингапуру отворена највећа плутајућа соларна платформа на свијету

Сингапур је представио плутајућу платформу соларних панела, највећу на свијету која захвата површину 45 фудбалских игралишта и производи довољно електричне енергије за напајање пет постројења за пречишћавање воде на острву.

понедељак, 19 јула, 2021 / 13:44

Пројекат плутајуће соларне платформе је дио напора овог града државе југоисточне Азије да испуни циљ да до 2025. године за четири пута повећа своју производњу соларне енергије како би допринијели борби против климатских промјена.

Смјештена на резервоару у западном Сингапуру, соларну фотонапонску платформу са 60 мегавата изградила је подружница компаније "Сембкорп Индустриз”.

Соларна платформа могла би да помогне смањењу емисије угљеника за око 32 килотона годишње, што је рецимо количина угљеника коју произведе 7.000 аутомобила, наводи се у заједничкој изјави компаније и сингапурске националне агенције за воде.

За разлику од конвенционалних кровних соларних панела, плутајући имају бољи учинак између пет и 15 одсто због ефекта хлађења који пружа вода и с обзиром на то да их не заклањају зграде, истакнуто је на представљању пројекта.

Електрична енергија произведена из 122.000 соларних панела на локацији од 45 хектара требало би да учини Сингапур једном од ријетких земаља на свијету која има систем за пречишћавање воде који се у потпуности напаја одрживом енергијом.

Како би ублажили забринутост јавности, сингапурска Агенција за воду је нагласила да су све потребне процјене спроведене прије постављања соларних панела како би се осигурало да нема значајног утицаја на водени биљни и животињски свијет или квалитет воде, преноси РТРС.

"Платформе су пажљиво пројектоване како би се побољшао проток ваздуха и омогућило да сунчева свјетлост пролази кроз воду (да би допрла до подводног живог свијета)”, нагласила је Јен Тан, регионална директорка компаније "Сембкорп Индустриз”.

Соларни панели би требало да трају 25 година, а као помоћ у њиховом одржавању ће се користити дронови.

Тренутно се у Сингапуру развијају још четири друга пројекта плутајућих соларних панела.