У сијенци Виминацијума: Прихваћен косовски царински печат

У шестој рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу данас је постигнут договор о царинском печату и катастрима, потвдили су шефови преговарачких тимова Борко Стефановић и Едита Тахири. Радио телевизија Србије ову изузетно важну вијест објавила је након извјештаја о Унескоовом скупу у Виминацијуму. На истом су регионални лидери, а шта би друго, договорили заједничку […]

петак, 2 септембра, 2011 / 20:38

У шестој рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу данас је постигнут договор о царинском печату и катастрима, потвдили су шефови преговарачких тимова Борко Стефановић и Едита Тахири.

Радио телевизија Србије ову изузетно важну вијест објавила је након извјештаја о Унескоовом скупу у Виминацијуму. На истом су регионални лидери, а шта би друго, договорили заједничку и мирну европску будућност.

А у Бриселу је договорено је да на царинском печату стоју назив „Царина Косова”, без било каквих симбола, као и да обе стране повуку трговински ембарго у року од седам до осам дана. Иако симбола неће бити, царину и царинску контролу обављаће косовски органи. Србија тако само визуелно није признала Косово.

„После дугог и тешког дана у повремено негативној атмосфери и са пуно пребацивања због ситуације на северу, ипак смо успели да постигнемо договор о царинском печату и катастрима”, рекао је Стефановић после вишечасовних разговора са Тахиријевом.

Шефица приштинског тима је прецизирала да ће на печату писати „Царина Косово”, без било каквих симбола, али да ће царињење и контролу на прелазима спроводити косовски органи.

Она је изразила задовољство што је постигнуто рјешење и наду да ће се дијалог наставити, са коначним циљем, како је рекла, да „Србија призна Косово”.

Тахиријева је такође навела да атмосфера „није била добра”.

Она је критиковала Стефановића и, нагласивши да је то њено лично мишљење, рекла да је шефа београдског тима „до јула доживљавала као човека дијалога, али да се он све више понаша као неко ко изазива проблеме”.0 КОМЕНТАРА