У сијенци Чарлсове посјете: Годишњица погрома на Космету

У српским срединама на Космету обиљежено је 12 година од погрома Срба, у коме су албански нападачи убили осам лица, порушили 36 цркава и спалили више од осамсто кућа.  У школама у свим српским срединама, парастосом који је служио Владика Tеодосије у Манастиру Грачаница, полагањем бијелих ружа на умјетничкој инсталацији "Мисинг" и академијом у Дому […]

четвртак, 17 марта, 2016 / 21:32

У српским срединама на Космету обиљежено је 12 година од погрома Срба, у коме су албански нападачи убили осам лица, порушили 36 цркава и спалили више од осамсто кућа.

 У школама у свим српским срединама, парастосом који је служио Владика Tеодосије у Манастиру Грачаница, полагањем бијелих ружа на умјетничкој инсталацији "Мисинг" и академијом у Дому културе обиљежена је тужна годишњица.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је окупљенима да се "данас не осврћемо на прошлост зато што смо, како неки кажу, `у прошлости заглављени`, већ зато што је прошлост наша садашњост".

"Нико овако раскошну и богату земљу не напушта из добре воље, већ зато да би сачувао голи живот и да би се склонио од дивљаштва и зулума", навео је Ђурић.

Он сматра да се о мартовском погрому не може говорити мимо историјског контекста јер су српске тапије на Косову и Метохији вијековима исписиване крвљу народа.

Мартовски погром 2004. године требало је да буде посљедња етапа реализације програма чији је циљ апсолутно етничко чишћење Срба и албанска доминација на Косову и Метохији.

Ђурић наглашава да се погром није могао догодити без дуготрајне и темељне припреме, те да се о организаторима може само да нагађа јер за тај злочин до данас нико није одговарао.

Он је поручио да српско руководство не жели конфликте и затварање историјске странице препознатљиве по конфликтима.

Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова Србије и предсједник Комисије за нестала и киднапована лица, у име породица страдалих и у име државе Србије, затражио је да пред лице правде буду изведени они који су наручили и починили мартовски погром.

Владика Tеодосије је у својој бесједи истакао да мартовски погром – није успио.

"После погрома започела је обнова српских цркава и српског народа на Косову и Метохији", навео је владика, упућујући апел српском народу де не продаје имања и да не напушта земљу, као и да остави својим насљедницима оно што је преузео у насљедство од својих славних предака.Оставите одговор