У Сибиру пронађен скоро па прави мамут

У леду Сибира пронађени су одлично очувани остаци вунастог мамута на основу којих су научници закључили да су људи отели плијен лавовима, пише ББЦ. Стручњаци су овог мјесеца завршили са испитивањем пронађених остатака животиње коју су назвали Јука. Ране на његовом тијелу показују да је смрт младог мамута била изазвана заједничким дјеловањем лавова и људи. […]

петак, 6 априла, 2012 / 04:08

У леду Сибира пронађени су одлично очувани остаци вунастог мамута на основу којих су научници закључили да су људи отели плијен лавовима, пише ББЦ.

Стручњаци су овог мјесеца завршили са испитивањем пронађених остатака животиње коју су назвали Јука. Ране на његовом тијелу показују да је смрт младог мамута била изазвана заједничким дјеловањем лавова и људи.

– Постоје докази да је мамут водио борбу на живот и смрт са неким од најсуровијих предатора, највјероватније са лавовима – рекао је стручњак за мамуте Данијел Фишер, професор на Универзитету у Мичигену.

– Оно што је још занимљивије јесте то што постоје знаци да су људи лавовима преотели плијен у раној фази лова – додао је Фишер.

Анализом зуба и кљова утврђено је да је Јука био стар око двије и по године када је убијен. Старост изумрлих животиња најчешће се одређује на основу костију, кљова и зуба јер се ти дијелови много спорије распадају од меког ткива као што су унутрашњи органи или кожа, али код Јуке су чак и ти мекани дијелови остали очувани и након 10.000 година у леду.

Кевин Кембел, професор еволутивне физиологије на Универзитету у Манитоби, каже да су такви налази изузетно ријетки. Добро очувано крзно Јуке потврдило је ранија нагађања да су вунасти мамути имали длаку свијетле боје. Анализа његових гена би требало да открије колико су те карактеристике биле распрострањене у популацији мамута.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *