У Русији Јеховини свједоци забрањена организација, Данац добио шест година затвора

Руски суд осудио је данас Данца, припадника вјерске организације Јеховини свједоци, покрета који је у Русији забрањен од 2017. године, на шест година затвора за "екстремизам", што је изазвало незадовољство у Данској.

четвртак, 7 фебруара, 2019 / 02:09

Денису Кристенсену (46) је суђено у граду Орел око 400 километара јужно од Москве, за "организовање активности екстремистичке организације", што и за Републику Српску, у којој је ова црква потекла као дио протестантских деноминација – прилично екстремна осуда. Очигледно, изведена у циљу давања примјера страним финансијерима и активистима ове цркве.

Јарослав Сивулски, портпарол у Русији Јеховиних свједока, рекао је да ће организација упутити жалбу на пресуду.

"Жалимо због пресуде Денису Кристенсену, невином човјеку који није починио никакав злочин", рекао је Сивулски.

Кристенсен је ухапшен у мају 2017. заједно с другим припадницима Јеховиних свједока у Орелу за вријеме њихове вјерске службе. Хапшење је услиједило неколико седмица послије увођења забране активности те организације у Русији.

Остали чланови су пуштени на слободу, али је задржан Кристенсен, Данац који годинама живи у Русији.

Шеф данске дипломатије Андерс Самуелсен осудио је пресуду наводећи да је "недопустиво да Јеховини свједоци буду означени као екстремистичка организација и буду у истој категорији са насилним терористичким организацијама".

Пресуду су осудиле и међународне организације за заштиту људских права.12 КОМЕНТАРА

 1. Ови Јеховини сведоци су танки ко лизало,можда могу некога придобити али ако се Русија плаши такве организације онда је јасно колико је рањива и пуна народа који трпи терор и самовољу, народа спремног да у њима види спас.

 2. Не ради се овдје о слабости него о принципима и другим стварима. И одлучнсти!
  Руси не прогоне људе дурге вјере и/или деноминације све док не дирају друге. Нису Јеховини свједоци само секта него напаст која МИСИОНАРИ, дакле иде од куће до куће, куца на врата и насрће, жели да те преобрати.
  Не брини за Русију!

  1. Како ће те преобратити ако знаш ко си, одакле си пошао и гдје желиш да дођеш и још при томе стојиш на земљи са двије ноге?
   Русија је трулеж и управо си добро рекао да се плаше и куцања на врата.
   Човјек је у СССР издао све тајне војне авионе индустрије за двије грамофонске плоче са запада а то је било 15000 пута праведније друштво од Путиновог царства зла.

  2. Ти си толико отишао странпутицом да бих морао да потрошим страшно много времена да те вратим барем до раскрснице гдје си изарао погрешан пут.
   А толиког труда не вриједиш… настави да гледаш ЦНН и одушевљаваш се западним демократијама и трулежом поганог запада.

  3. Najjaci su ovi sto vracaju sa stranputice. :-)))

   Pajdo, jesi ikad bio u Rusiji?
   Ajd nema veze sto nisi..Jesi ikad vidio Rusa?

   Otkud tako mnogo znas o Rusiji?
   AAaa..citao si Dostojevskog i Blgakova.. Izvini, sve si u pravu

 3. Руско православље има велики проблем јер је цвијет руског свештенства буквално физички уништен.
  Мало је познато да је чувена Лењинова реченица:“Ако не можеш уништити неку организацију, убаци своје мангупе у њихове редове и посао ће бити брзо завршен“ прво примјењена на Руску православну цркву.

  Јака црква, са народом који правилно схвата правослаавље, не треба државну помоћ у борби против секти. Довољна је тврда вјера и њено правилно поимање.

  Таква помоћ државе је потребна новокомпонованим православцима што огромна већина Руса данас то и јесте (без њихове објективне кривице).

  Проблем је што у Русији, а и код нас је то чест случај, имамо за свештенике поборнике етнофилетизма који нацију стваља испред вјере и којој је вјера средство, а не циљ.

  1. Суботари се колоквијално називају вјерници који празнују суботу умјесто недјеље.
   Поред Јеховиних свједока постоје и многе друге секте које то практикују, а код нас су највише дјеловали адвентисти.

   Адвентисти имају своју хуманитарну организацију АДРА која је у послијератном периоду организовала помоћ за избјеглице и повратнике у оба ентитета. Због те помоћи требамо људима захвалити, а ја се не сјећам да су било коме и било када наметали своју вјеру.

   Друга позната организација која је дјеловала у том периоду је Армија спаса коју је основала Методистичка евангелистичка црква и коју већина не сматра сектом, али по православном тумачењу јесте секта.

   Лажљиви коњиславе.
   Сигурно си послије рата много од њих измамио и добио средстава, а сад глумиш да не знаш о коме се ради.

  2. И да напоменем да су и Јевреји суботари јер празнују суботу.

 4. Паметњаковићу, знам ја добро које ко, мало се зајебавам са оним суботари, тако их је народ звао, без обзира којој секти припадају, поента је била на оно НВО.

  Знам и рад АДРЕ у рату, знао сам тада њиховог главног човјека, др. Слободана Николића.

  Довозили су помоћ за Сарајево преко Зворника, забрањени су им конвоји за Сарајево, чини се крајем 1994 године, то је урађено из два веома, веома оправдана разлога, није за писанија, зато не млати, тачка.

  1. Што си пичка па не смијеш признати да си ти открио да превозе оружје, а да си ти то спријечио, па ти за награду Радован прогледао кроз прсте за пљачкање.

 5. Нису медијски МУЉАТОРЕ сигурно муљали оружје, немој набјеђивати адвентисте, али јесу сугурно нешто радили што не треба, тако да им је влада забранила рад на терену и пролаз кроз Српску, тачка.