У Русији је завршено организовано трговање у доларима и еврима

Колапс рубље не би требало да се деси, јер нерезиденти су блокирани и не могу утицати на девизно тржиште, а резиденти Руске Федерације послују под ограничењима више од две године и прилагодили су се алтернативним шемама, а санкције Московској берзи и НЦЦ-у се очекују од септембра 2022. .

петак, јун 14, 2024 / 09:54
  • Министарство финансија САД је додало системски важне руске организације (Московска берза, НЦЦ, НСД) на СДН листу, што онемогућава обављање девизних трансакција.
  • Од 13. јуна обустављена је трговина валутним паровима који укључују евро, долар и хонгконшки долар (хттпс://ввв.моек.цом/н70156), као и свим инструментима на берзи, тржишту новца, заједничким фондовима и тржиште племенитих метала са обрачунима у доларима и еврима.
  • До 13. августа сви односи са Московском берзом, НЦЦ и НСД морају бити прекинути – 60 дана за затварање позиција.
  • Време почетка трговања на девизном тржишту је померено (хттпс://ввв.моек.цом/н70160/?нт=0) са 07:00 на 09:50 по московском времену, а главна сесија о дериватима берза се отвара у 10.00 часова, као и на берзи.
  • Процедура поравнања на тржишту деривата за девизне уговоре ће се спроводити (хттпс://ввв.моек.цом/н70159?нт=0) по курсу који је објавила Банка Русије на дан извршења или наредног дан, у зависности од инструмента.
  • Банка Русије ће одредити (хттпс://ввв.цбр.ру/пресс/пр/?филе=638538135666770316ОБР.хтм) курс за долар и евро у складу са упутствима Банке Русије од октобра 3, 2022 бр. 6290-У, главни који ће првенствено укључивати трговину на шалтеру и извештавање банака.
  • Не постоје ограничења за коришћење долара и евра ван Московске берзе, а такође нема ризика за депозите.

Сад о посљедицама…

Банка Русије и Московска берза спремају се за санкције од марта 2022. године, протоколи одговора су формализовани 22. септембра, спроведени 22. октобра и адаптирани током целе 2023. Ревизије се дешавају од 2024. године, тако да нема изненађења и све требало би да прође релативно безболно.

Главна адаптација укључивала је успостављање кореспондентних рачуна код кинеских банака, постављање инфраструктуре за трговину јуанима и ширење ванберзанског тржишта.

Удео јуана у мају је достигао још један историјски максимум у структури девизног тржишта, достигавши 53,6% наспрам 1% почетком 2022. Преко 99% трговинског промета заузимају јуан, долар и евро.

Учешће ванберзанског тржишта у укупном обиму трговине девизама у мају износило је 58,1% (у априлу – 56,4%). На тржишту без рецепта, удео јуана је порастао на 39,2%.

Неће бити парализе девизног тржишта, јер промет ће се помјерити у сијенку тржишта ван берзе – транспарентност ће се смањити, обим ће се проширити, провизије ће се повећати, а ликвидност ће се погоршати. Нема ништа добро и нема ни једног позитивног аспекта, али са становишта опстанка система, темељни ризици су покривени.

Нема сигурности ни разумијевања у вези са механизмима одређивања курса – чекамо детаље из Банке Русије.

Очигледно, курсеви долара и евра ће се одређивати путем унакрсних курсева на основу трговања јуанима.

На основу анализе водећих ТОП 10 крипто берзи и операција валутних арбитража, стварне трансакције у рубљи су у просеку 4% у складу са просечном стопом од уторка, 11. јуна.

Краткорочно, паника може повећати потражњу за доларима и еврима, али у средњем року, потражња ће вероватно пасти. У првом кварталу 2024. извоз у валутама непријатељских земаља чинио је 21,5% према 86% почетком 2022. године, а увоз – 27,8% према 66% почетком 2022. У наредних 6 месеци потражња за валуте непријатељских земаља у спољнотрговинским активностима може се даље смањити, али не на нулу, јер Принципијелан став многих уговорних страна је да се намирују искључиво у "чврстој валути".Оставите одговор