У РС се затвара 30 основних школа

БАЊА ЛУКА – У новој школској години у Републици Српској неће радити 30 подручних одјељења са малим бројем ученика, потврђено је у Министарству просвјете и културе РС. "Сматрамо да ће ученици из ових одјељења у централној школи имати квалитетнију наставу, боље услове школовања и бити међу више ученика, што ће им олакшати прелаз из основне […]

уторак, 28 јула, 2009 / 20:55

БАЊА ЛУКА – У новој школској години у Републици Српској неће радити 30 подручних одјељења са малим бројем ученика, потврђено је у Министарству просвјете и културе РС.

"Сматрамо да ће ученици из ових одјељења у централној школи имати квалитетнију наставу, боље услове школовања и бити међу више ученика, што ће им олакшати прелаз из основне у средњу школу", кажу у Министарству.

Престале су да раде школе у Бањој Луци, Челинцу, Котор Вароши, Српцу, Градишци, Теслићу, Фочи, Требињу, Билећи, Палама, Вишеграду, Мркоњић Граду, Костајници, Модричи, Прњавору, Рибнику, Чајничу, Сребреници, Милићима, Братунцу.

Та одјељења су у већини случајева радила у тешким условима, без адекватног школског простора, ријешеног питања снабдијевања питком водом, могућности несметане реализације наставних садржаја и верификованих наставника, те са малим бројем ученика.

У Министарству истичу да ће рад наставити два деветоразредна подручна одјељења као петоразредна подручна одјељења, док ће двије школе бити спојене у једну.

Из Развојног програма РС за водоснабдијевање 63 основне школе водом за пиће ресорном министарству је одобрено 400.000 КМ, која ће бити утрошена за изградњу нових школских бунара.

Из овог програма школама је обезбијеђено милион КМ за набавку мини бусева за превоз ученика у оним општинама у којима не постоји могућност превоза ученика постојећим аутобуским линијама и уговореним школским превозом.

Комисија Министарства просвјете и културе, која је задужена за рационализацију школске мреже, обишла је 35 општина, 53 централне школе и 65 подручних одјељења с циљем утврђивања услова у којима се издвоји настава.Оставите одговор