У РС 11 од 20 најскупљих јавних набавки у БиХ

Уговори додијељени у поступцима јавних набавки у БиХ лани су достигли вриједност од 2,2 милијарде КМ, од чега око 54 одсто отпада на на нивое власти у ФБиХ, а 36 одсто у РС, док су институције БиХ склопиле нешто више од осам одсто, а Брчко 1,2 одсто укупне вриједности додијељених уговора. Тако вриједност додијељених уговора […]

уторак, јул 10, 2018 / 10:56

Уговори додијељени у поступцима јавних набавки у БиХ лани су достигли вриједност од 2,2 милијарде КМ, од чега око 54 одсто отпада на на нивое власти у ФБиХ, а 36 одсто у РС, док су институције БиХ склопиле нешто више од осам одсто, а Брчко 1,2 одсто укупне вриједности додијељених уговора.

Тако вриједност додијељених уговора на нивоу власти БиХ износи 192,4 милиона КМ, на нивоу власти у ФБиХ 1,1 милијарду КМ, а у Републици Српској 791,8 милиона КМ, док је Брчко Дистрикт склопио уговоре вриједне 28,4 милиона КМ.

Агенција за јавне набавке БиХ направила је Преглед 20 највриједнијих уговора склопљених са домаћим понуђачима, а који је у посједу портала Капитал. Тих 20 уговора вриједи укупно 195,3 милиона КМ.

На првом мјесту је посао додијељен фирми „Марковиц инвест-РМ“ из Лакташа коме је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске дало 46,5 милиона КМ да пројектује, гради и опрема нову болницу Источно Сарајево по принципу „кључ у руке“.

Други навриједнији уговор, са „УниКредит банком“, склопио је Град Бањалука који се код те банке задужио за 16,9 милиона КМ. Исти износ дат је и за изградњу, опремање и пуштање у погон „Хидроелектране Богатићи Нова“.

Четврти највриједнији уговор склопиле су “Рудник и термоелектране Угљевик” са “ОПТИМА Групом” од које за 12,8 милиона КМ купују еуро дизел.

По вриједности склопљених уговора слиједи Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ која предузећу „ИТЦ“ из Зенице плаћа 9,3 милиона КМ за другу фазу изградње гранчног прелаза Градишка.

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ за посоше плаћа 9,3 милиона КМ фирми “Муехлбауер”, док “Електропривреда БиХ” из Сарајева за услуге штампања, ковертирања и доставе рачуна за електричну енергију плаћа “БХ поштама” 8,5 милиона КМ. Ова два уговора додијељена су преговарачким путем, без расписивања тендера.

У првих 10 највриједнијих уговора са домаћим понуђачима спада и задужење града Добоја за 7,5 милиона КМ реализовано код „Нове банке“ Бања Лука.

Више од 7,1 милион КМ коштао је и лани склопљен посао Пореске управе Републике Српске са “ПРОИНТЕР ИТСС” из Бање Луке. Без тендера је тој фирми уступљена набавка пројектних услуга имплементације интегрисаног информационог система Пореске управе и услуга одржавања, докупа и замјене софтверских лиценци за интегрисани информациони систем.

На десетом мјесту највриједнијих уговора је онај који је Министарство финасија Српске склопило са „Новом банком“. Ријеч је о кредитном задужењу вриједности 6,8 милиона КМ.

На листи уговорних органа даље се по вриједности склопљених уговора редају „Противградна превентива РС“ са задужењем од 6,7 милиона код „Нове банке“, „Електропренос БиХ“ који је бањалучком „Елносу“ дао да за 6,3 милиона гради далековод Гацко – Невесиње.

Ту су и униформе за полицију које Министарство унутрашњих послова РС фирми „КМ траде“ из Високог плаћа 5,8 милиона, затим изнајмљивање Мицрософт лиценце од бањалучког “Ланаца” које Министарство комуникација и транспорта БиХ плаћа 5,6 милиона.

Испод пет милиона су уговори које је “Електродистрибуција Пале” склопила са “Аддико банком”, “Електропривреда БиХ” са “ХП инвестингом”, Град Сарајево са предузећем “Џекос”, Фонд Кантона Сарајево за изградњу станова са “Алмy-градњом”, “Путеви РС” са “Херцеговинапутевима”, те Министарство комуникација и транспорта БиХ са “Ипса институтом”.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *