У раздељак те љубим

У свим мојим претрагама за објашњењем ријечи "ентитет", некако ми се највише допало оно филозофско, према којем се под нареченим појмом подразумијевају "биће,битност,суштина, целина неког предмета"… Пише: Синиша Давидовић Зато што ови научни ставови поткрепљују моју ненаучну, али добро научену поставку да нам се наше друштво у суштини састоји од три врсте бића, дакле ентитета, […]

среда, 28 марта, 2012 / 06:01

У свим мојим претрагама за објашњењем ријечи "ентитет", некако ми се највише допало оно филозофско, према којем се под нареченим појмом подразумијевају "биће,битност,суштина, целина неког предмета"…

Пише: Синиша Давидовић

Зато што ови научни ставови поткрепљују моју ненаучну, али добро научену поставку да нам се наше друштво у суштини састоји од три врсте бића, дакле ентитета, а које га својом битношћу одређују у цјелини.

Наиме, етничке и остале класификације сматрам далеко небитнијим у односу на карактеролошку подјелу, а према којој се већ годинама дијелимо на три основне групе : родољупце, власт и дупељупце.

С обзиром на припадајући ми простор, детаљнија објашњења о родољупцима потражити у у истоименој Стеријиној комедији, о власти у Домановићевим сатирама, док дупељубље сматрам трагедијом која нас традиционално сатире кроз усмена предања и предавања.

Оно на шта хоћу да укажем пажњу, јесте сазнање да наведени ентитети нису строго разграничени, већ се узајамно преплићу, стапају и прожимају до потпуне замјене и размјене идентитета, и то у потпуно правилним временским размацима и према очекиваним законитостима кретања.

Наиме, у предизборна времена, сви су родољупци: све су ово искључиво они створили, они ово чувају и никоме (од себе) не дају, да њих није било ничега не би ни било…баш као што га све мање и има.

По завршетку избора, долази до диференцијације унутар родољубаца: једнима припадне власт, а опозиционим родољупцима преостаје да се бусају својим родољубљем које је, је ли, било далеко јаче и боље у оним временима када је њима припадао положај родољубаца властодржаца.

Но, тада на сцену ступају дупељупци као најмногобројнија категорија, ма читав један масовни покрет којем је недостајала управо нова-стара власт, како би им нагло распламсано родољубље усмјерила у жељеном јој правцу.

У таквим приликама, старим и провјереним дупељупцима се веома често придружују и остаци поражених снага, који зарад смјештања неколико дупета у пар фотеља нуде и читаве платформе заједничких дјеловања према онима анамо, тамо и којекуде.

С обзиром да дупељубље постаје основна суштина свих односа , онда није ни чудо што нам је бијела куга један од основних проблема.

Стога није ни чудо то што наши свеколики родољупци све више сањају да барем у једном сегменту стигнемо Америку, гдје се на власти измјењују само двије врсте родољубаца, једни са симболом слона, а други са симболом магарца. Па ко кога на изборима намагарчи, тај нека се и на власт наслони.Све остало лако би се се ријешило међусобним платформама и про форме платама.

Отуда и та неочекивана и само на први поглед нелогична нетрпељивост унутар наших опозиционих родољубаца, и отуда апсолутна немогућност њиховог заједничког дјеловања.

Зато на дупељупцима и даље остаје царство земаљско, а додао бих и медијско.Да и даље за шаку соли своје Фон Лигенштуле у раздјељак, зна се који, љубе…

Ђекна још није умрла…али је зато Нада на умору.0 КОМЕНТАРА