У ПС тзв. БиХ комисије задужују, стабилизују, преговарају…

Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома парламента БиХ данас је усвојила закључак којим се од Колегијума Дома тражи да задужи Савјет министара БиХ да информише посланике о тренутном стању преговора о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/. Оцијењено је да је ријеч о озбиљној теми, а чуло се и мишљење да би […]

среда, 27 јануара, 2016 / 17:09

Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома парламента БиХ данас је усвојила закључак којим се од Колегијума Дома тражи да задужи Савјет министара БиХ да информише посланике о тренутном стању преговора о прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/.

Оцијењено је да је ријеч о озбиљној теми, а чуло се и мишљење да би требало организовати тематску сједницу парламента БиХ о традиционалној трговини и прилагођавању ССП-а након уласка Хрватске у ЕУ.

Комисија је данас подржала иницијативу посланика СДП-а Дениса Бећировића да се Савјет министара БиХ задужи да Представничком дому достави извјештај о предузетим мјерама за привлачење директних страних инвестиција у БиХ.

Замјеник директора Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ /Фипа/ Блаженка Мишковић информисала је чланове Комисије да ова агенција сваке године Савјету министара БиХ на усвајање доставља годишњи извјештај о свом раду.

Она је истакла да Фипа уско сарађује са министарствима БиХ надлежним за политике страних улагања, али да ова агенција нема могућност предлагања закона за унапређење услова за привлачење страних инвестиција.

Приликом разматрања приједлога оријентационог плана Комисије за спољну трговину и царине за текућу годину изнесен је став да је за планирање конкретних активности Комисије потребно да Савјет министара БиХ достави парламенту свој план рада за 2016. годину.