У Прњавору предавање на тему: "Моје Јадовно"

Предавање ће бити одржано у недјељу, 20. новембра у просторијама Светосавског културног клуба, у порти храма Светог Ђорђа са почетком у 18:00 часова, након вечерње молитве. Светосавска омладинска заједница /СОЗ/ Прњавор, организује у недјељу предавање на тему "Моје Јадовно". Усташки режим у Хрватској је у комплексу логора Јадовно – Госпић – Паг за само 132 […]

петак, 18 новембра, 2011 / 12:12

Предавање ће бити одржано у недјељу, 20. новембра у просторијама Светосавског културног клуба, у порти храма Светог Ђорђа са почетком у 18:00 часова, након вечерње молитве.

Светосавска омладинска заједница /СОЗ/ Прњавор, организује у недјељу предавање на тему "Моје Јадовно".

Усташки режим у Хрватској је у комплексу логора Јадовно – Госпић – Паг за само 132 дана, љета 1941. године, на најсвирепије начине побио преко 38.000 Срба и преко 2000 Јевреја и осталих.

Овај комплекс логора, претеча Јасеновачког система логора, био је први организовани ликвидациони центар на територији Независне државе Хрватске /НДХ/.

Предавач је др Душан Басташић, предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941." из Бање Луке.

Басташић ће током предавања говорити о узроцима страдања 1941. године, о вјековном анимозитету Католичке цркве према крајишким православним Србима, те о разлозима дугогодишњег режираног ћутања о овим злочинима.

Он ће посебно скренути пажњу на неопходност очувања сјећања на страдалничку историју српског народа у сврху очувања идентитета, превенције геноцида и биолошког опстанка Срба на овим просторима.

Након предавања у Бањој Луци, одржаног крајем октобра, ово је друго у низу о овој теми у Републици Српској и Србији а биће праћено низом слајдова и видео записа.

Посебно је вриједно да је СОЗ иницијатор ове серије предавања, јер се не смије заборавити да су на Јадовну побијена 73 свештена лица СПЦ.

Предавање ће бити одржано у недјељу, 20. новембра у просторијама Светосавског културног клуба, у порти храма Светог Ђорђа са почетком у 18:00 часова, након вечерње молитве.

Удружење "Јадовно 1941."