У припреми Лут Фест 2014

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дjецу Лут фест 2014 биће одржан од 12. до 16. маја ове године у Источном Сарајеву у организацији Форум театра. Мото ове 15. по реду манифестације "У име луткарства" вeличa дoпринoс фeстивaлa рaзвojу луткарскe умjeтнoсти у Републици Српској и региону. На овогодишњем Лут Фест-у наступиће позоришта из Русије, Шпаније, […]

уторак, 1 априла, 2014 / 16:01

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дjецу Лут фест 2014 биће одржан од 12. до 16. маја ове године у Источном Сарајеву у организацији Форум театра. Мото ове 15. по реду манифестације "У име луткарства" вeличa дoпринoс фeстивaлa рaзвojу луткарскe умjeтнoсти у Републици Српској и региону.

На овогодишњем Лут Фест-у наступиће позоришта из Русије, Шпаније, Пољске, Србије и Републике Српске.

Током петодневног фестивала, поред луткарских представа у такмичарском и пратећем програму, биће постављена изложба посвећена српском луткарству и позоришном стваралаштву за дјецу „Светови и јунаци“ у поставци Позоришног музеја Војводине, тематска предавања и промоције књига о луткарству признатих предавача из Пољске, Бугарске и Србије.

Иначе, овај фестивал је такмичарског карактера а представе ће оцјењивати стручни жири, на чијем челу се налази проф. Боњо Лунгов из Бугарске.

Част да отвори фестивал припала је позоришту ПУЖ из Београда са представом „Себични принц“, према тексту Бранка Милићевића-Коцкице, у режији Милице Краљ.

„Лут фест“ је традиционална манифестација, која се одржава већ петнаест година и по концепту и профилу је јединствен фестивал који заузима значајно мјесто у културној политици Источног Сарајева, али и Републике Српске.