У предизборним биоскопима: Предсједништво БиХ у Бриселу 2

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић састао се данас у Бриселу са предсједником Европске народне странке Доналдом Туском, а онда је послије отишао и на дружење са Додиком и Комшом, о чему служба шаље само латинично саопштење, као и увијек кад је гостујући терен у питању.

петак, 9 октобра, 2020 / 17:24

Предсједавајући Џаферовић је информисао предсједника ЕПП Туска о актуелном стању у Босни и Херцеговини, као и плановима и циљевима за идући период, изразивши му захвалност за подршку и помоћ коју, као предсједник најјаче страначке групације у ЕУ, континуисано пружа нашој земљи.

Посебна пажња посвећена је питању добивања кандидатског статуса за Босну и Херцеговину, као идућем кораку наше земље на европском путу.

Предсједник ЕПП је казао да ће, као пријатељ Босне и Херцеговине, увијек бити на располагању када је у питању подршка европском путу Босне и Херцеговине.

Након страначке ентитетска политика

Честа појава, коју смо више пута примјетили у путној пракси Предсједништва, јесте да саопштење буде написано азбукоубиствено, само латиницом. Ми пресловљавамо, док ћете по личним именима познати спољнополитичку оријентацију изворника. Фото такође нису послали, па стављамо од прошли пут.

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић и чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик и Жељко Комшић су боравили у посјети институцијама Европске уније у Бриселу и састали се са сталним извјестиоцем Европског парламента за Босну и Херцеговину Паулом Рангелом и предсједником Европског савјета Цхарлес Мицхелом. Радна посјета чланова Предсједништва БиХ европским институцијама потврђује посвећеност европском путу земље и имплементацији преузетих обавеза у процесу придруживања ЕУ с циљем добијања кандидатског статуса у што скоријем временском року.

Европска перспектива је кључни приоритет Босне и Херцеговине и потребно је остварити и одржавати стратешку комуникацију са ЕУ институцијама о важним циљевима које треба постићи заједно, речено је у Бриселу. Европска унија ће наставити да подржава и помаже Босну и Херцеговину у реформском процесу с циљем придруживања Европској унији. Имајући у виду овакво опредјељење, Европска унија је омогућила приступ Босни и Херцеговини инструментима и иницијативама доступним државама чланицама у оквиру борбе против пандемије Цовид-ом 19.

Говорећи о Извјештају Европске комисије за Босну и Херцеговину за 2020. годину, константовано је да је у областима гдје је постигнут напредак Предсједништво БиХ имало кључну улогу. Саговорници су се усагласили да је потребна појачана динамика у процесу реформе судства и правосуђа и јачање владавине права.

Чланови Предсједништва БиХ су поздравили усвајање Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан који обухвата пет кључних области, међу којима су транспорт и инфраструктура, чиста енергија, животна средина, дигитална будућност и приватни сектор и социјални капитал. Са овим планом ће се побољшати интеграција региона и боља међусобна економска повезаност, као и повезаност са ЕУ економијом.

Званичници из европских институција су поновили да је Европска унија посвећени пријатељ Босне и Херцеговине и да је европска будућност земље неупитна.

О истом трошку у шиптарским странама: Џафи не обилази Србе у Албанији

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић је током посјете Републици Албанији боравио и у Коксасу и Боракију у округу Драч, гдје се састао са Бошњацима који су у највећем броју настањени у тим мјестима у Албанији.

Предсједавајућег Џаферовића и делегацију дочекао је почасни конзул Босне и Херцеговине у Републици Албанији Фикрет Кларић и градоначелник Шијака Елтон Арбана. Градоначелник Арбана је изразио задовољство сарадњом са припадницима бошњачке заједнице и казао како дају велики допринос напретку овога подручја и Републике Албаније.

Господин Кларић је уједно предсједник Удружења Бошњака "Замбак" које обиљежава 25 година свог постојања те је информисао предсједавајућег Џаферовића да се ово удружење бави очувањем традиције, обичаја културе и језика. Казао је да у округу

Драч живи око 7000 Бошњака. Бошњаци су од 2017. године мањина у Републици Албанији.

Предсједавајући Џаферовић је обишао и основну школу у изградњи "Адем Сабљић" у

Боракију, чију је изградњу финансирала Република Албанија. У овој школи, око 220 ученика ће, осим других предмета, учити босански, албански и енглески језик. Током обраћања великом броју грађана који су се окупили у част доласка, предсједавајући Џаферовић је исказао важност очувања идентитета, традиције и језика подручја са којег потичу. Нагласио је њихов дугогодишњи допринос Републици Албанији, те изразио наду да ће везе које имају са Босном и Херцеговином бити унапријеђене у годинама које слиједе.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић је са градоначелником Шијака симболично уручио кључеве обновљене куће Ганији Корјенић. То је једна од осам стамбених јединица које су обновљене дијелом и средствима из Босне и Херцеговине, а намијењене су породицама које су у земљотресу 2019. године изгубиле своје домове.

Предсједник Републике Албаније Илир Мета ће вечерас, у част предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, уприличити и свечану вечеру у предсједничкој палати "Бригада".

У делегацији, коју предводи предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, су и амбасадор Босне и Херцеговине за Републику Албанију Нусрет Чанчар, те савјетници чланова Предсједништва БиХ Милорада Додика и Жељка Комшића, Радован Ковачевић и Давор Вулетић.