У Пјонгјангу парада, у Пјонгчангу олимпијада

Једна јужнокорејска делегација данас је ушла у Сјеверну Кореју први пут послије скоро двије године, у оквиру припрема за Зимске Олимпијске игре.

уторак, 23 јануара, 2018 / 15:54

Игре у Пјонгчангу од 9. до 25. фебруара омогућиле су приближавање двије сукобљене земље послије двије године напетости због нуклеарног и балистичког програма Сјевера.

Међутим, мировни напори јужнокорејског предсједника Мун Џае-ина нијесу добро прихваћени од свих у његовој земљи, а неки га оптужују и да претјерује с уступцима.

Двије Кореје су договориле наступ сјевернокорејских спортиста на Играма, заједнички дефиле на отварању под заставом уједињене Кореје а имаће и заједничку репрезентацију у женском хокеју на леду.

Сеул ће такође послати скијаше у сјевернокорејски ски центар Масикрјонг да би тренирали са сјевернокорејским колегама. Јужна Кореја ће учествовати и у културном догађају у сјевернокорејском региону Монт Кумганг.

Откако је сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун 1. јануара најавио могуће учешће Сјевернокорејаца на ЗОИ, Корејско полуострво је постало арена снажне дипломатске активности.Данас је 12 јужнокорејских званичника прешло на Сјевер, у тродневну посјету, пренијела је агенција Јонхап.

Сеул ЗОИ представља као "Игре мира" које ће моћи да смање тензије на полуострву.Ипак, неки на Југу оптужују предсједника Муна да је због политике жртвовао олимпијске снове неких јужнокорејских спортиста.Јуче је једна група демонстраната у Сеулу запалила сјевернокорејску заставу и слику Ким Џонг Уна.

Комитет за мирно уједињење Кореје, сјевернокорејски орган за међукорејска питања, осудио је "неприхватљиве акте" и демонстранте оцијенио као "људске отпатке лишене људског изгледа"."То је одвратна група гангстера", наводи се у саопштењу Комитета а од Сеула се тражи извињење као и мјере да се тако нешто више не понови.

Мун је данас позвао народ Јужне Кореје да на исти начин прихвати све учеснике Игара.

"Народ мора бити јединствен. Морамо достојанствено примити оне које смо позвали", саопштено је из предсједништва.Посјета јужнокорејске делегације се десила дан након завршетка прве сјевернокорејске посјете Југу послије четири године.

Ту делегацију је предводила пјевачица популарне женске музичке групе Моранбонг, док ће наредна у Сеул стићу у четвртак.Упркос спротском детанту, Сјеверна Кореја за 8. фебруар припрема велку војну параду, потврдили су данас државни медији те земље.

Пјонгјанг је претходних година годишњицу оснивања своје војске славио 25. априла, дана кад је 1932. оснивач Сјеверне Кореје Ким Ил Сунг покренуо герилску борбу против Јапанаца.Али владајућа Радничка партија је објавила да ће убудуће као дан војске прослављати 8. фебруар, пошто је Ким Ил Сунг тог дана 1948. формирао Корејску народну армију.

Тај датум је слављен као дан војске до 1978, што је званично оправдање за овогодишњу параду, дан пред отварање ЗОИ.Један званичник Јужне Кореје је за агенцију Јонхап рекао да припреме увелико трају, и да ће на паради учествовати 13.000 сјевернокорејских војника и 200 борбених возила.