У овој пећини се окупљају свијетлећи црви

Пећински комплекс Ваитомо једно је од најатрактивнијих мјеста на Новом Зеланду и то због црва, али не било каквих. Црви због којих су ове пећине посебне су, наиме, свијетлећи!

недеља, 30 августа, 2020 / 18:58

Пећина свијетлећих црва право је мало чудо природе, пише „Национална географија“, наводећи да је arachnocampa luminosau врста која се налази искључиво на Новом Зеланду.

Цијела магија крије се у влакнима на којима се налазе капљице љепљиве течности помоћу које су ларве ових инсеката причвршћене на свод пећине. Када настане потпуни мрак, влакна се „пале“ и привлаче друге инсекте, али и туристе који им се диве.

Пећина свијетлећих црва је дио комплекса пећина Ваитом, који још обухвата Руакури, Арнауи и Гарденс Гахт пецћину. На маорском језику, „ваи“ значи вода, а „томо“ рупа.

Прије милион година, мјесто на ком се данас налазе пећине био је прекривен водом. Корали, шкољке, скелети риба и мали морски организми формирали су кречњачки слој дебљине више од 200 метара.

Када се вода повукла, а кречњак осушио, почеле су да се формирају бројне пећине које су данас, између осталог, дом ових свијетлећих црва.Оставите одговор