У олимпијској традицији мира: Двије Кореје сједају за исти сто

Сјеверна Кореја је прихватила дијалог са Јужном Корејом на високом нивоу о предстојећим Зимским олимпијским играма (ЗОИ), саопштили су јужнокорејски званичници.

петак, 5 јануара, 2018 / 15:55

Како наводи агенција АП, то ће бити први састанак након више од двије године и знак смањења анимозитета између двије државе.

Одлука Пјонгјанга саопштена је неколико сати пошто су Сједињене Америчке Државе пристале да одложе заједничке војне вјежбе са Јужном Корејом.

"Сјеверна Кореја је данас послала допис у којем се наводи да прихвата приједлог Сеула да се разговори одрже 9. јануара", речено је јужнокорејском министарству за уједињење.

Састанак би требало да се одржи у пограничном граду Панмунџому.

Сјеверна Кореја потврдила је да је прихватила понуду Јужне Кореје да се делегације двије државе састану у тзв. "селу примирја". како би разговарале о сарадњи на Олимпијским играма и унаприједили односе.

Портпарол Министарства навео је да очекује да ће током састанка двије Кореје саопштити једна другој ко ће предводити делегације, као и да ће разговарати о другим проблемима.

Последњи пут две Кореје су се састале у децембру 2015. године.

Упркос тензијама због нуклеарног и балистичког програма Пјонгјанга и упозорењима Ким Џонг-уна да би "затегнута ситуација" могла да утиче на Зимске олимпијске игре, сјевернокорејски лидер је у новогодишњој поруци је рекао да би ускоро могло да дође до састанка делегација двије земље.

Јужна Кореја је домаћин ЗОИ од 9. до 15. фебруара, док Параолимпијске игре почињу 9. марта.