У новој години нови Виндоус

Америчка корпорација Мајкрософт ће нову верзију оперативног система Виндоус представити у јануару 2011, пренијела је агенција Блумберг, позивајући се на неименовани извор. Нови оперативни систем ће бити разрађен специјално за примену у мобилним уређајима на основу АРМ чипова, што значи да ће првенствено бити оријентисан на примену у таблет рачунарима, нетбуковима и смартфонима различитих произвођача. […]

понедељак, децембар 27, 2010 / 18:27

Америчка корпорација Мајкрософт ће нову верзију оперативног система Виндоус представити у јануару 2011, пренијела је агенција Блумберг, позивајући се на неименовани извор.

Нови оперативни систем ће бити разрађен специјално за примену у мобилним уређајима на основу АРМ чипова, што значи да ће првенствено бити оријентисан на примену у таблет рачунарима, нетбуковима и смартфонима различитих произвођача.

Главна предност новог оперативног система је што ће омогућити да уређаји троше мање енергије, али се очекује да ће бити лансиран најраније за двије године.

Виндиус је сада оријентисан на рад у системима на бази процесора x86. Такве чипове производе компаније Интел, АМД, Виа и друге. Архитектура АРМ је у основи већине модерних мобилних процесора. Она у поређењу са x86 обезбјеђује битно мању потрошњу енергије, и захваљујући томе има широку примјену у портабл уређајима.

Чипове на основу те архитектуре производе компаније Qуалцомм, Самсунг, ОМАП и низ других великих произвођача. Ти процесори се примjењују у највећем броју смартфона, таблет рачунара и мобилних телефона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *