У невремену у САД погинуле 193 особе

Број жртава на југу Сједињених Америчких Држава порастао је на 193, пошто је тај дио Америке погодило велико невреме, праћено јаким олујама и торнадима. Највише жртава забиљежено је у јужној држави Алабама у којој је погинуло 128 људи, и гувернер Роберт Бентли је рекао америчкој телевизи Еј-Би-Си (АБЦ) да очекује да се тај број још […]

четвртак, април 28, 2011 / 18:26

Број жртава на југу Сједињених Америчких Држава порастао је на 193, пошто је тај дио Америке погодило велико невреме, праћено јаким олујама и торнадима.

Највише жртава забиљежено је у јужној држави Алабама у којој је погинуло 128 људи, и гувернер Роберт Бентли је рекао америчкој телевизи Еј-Би-Си (АБЦ) да очекује да се тај број још повећа.

У држави Мисисипи живот су изгубиле 32 особе, у Тенесију 14, у Џорџији 11 и у Вирџинији осам.

Ово изузетно јако невријеме, које је ове седмице погодило седам јужних америчких држава, је најсмртоносније за последњих четрдесет година, преносе агенције.

У Алабами је најтеже погођен рурални округ Френклин, који се налази на сјеверозападу Алабаме, гдје је погинуло 18 људи, док је 15 особа страдало од удара торнада у универзитетском граду Таскалуса.

Амерички предсједник је прогласио ванредно стање у Арканзасу, Кентакију, Мисисипију, Мисурију, Тенесију, Оклахоми и Алабами.

Олује су нанијеле огромне штете од Тексаса до Њујорка гдке је потопљено више десетина путева.

Гувернери угрожених држава позвали су припаднике националне гарде да помогну у спасавању и операцијама рашчишћавања.

Према подацима Националне метеоролошке службе у току јучерашњег дана забиљежено је 137 торнада у централном и јужном дијелу земље, а за дијелове Алабаме, Џорџије и Мисисипија издато је упозорење високог степена на појаву торнада, града, поплава и опасних муња.

Метеоролози упозоравају да би ове године сезона торнада могла да обори досадашњи рекорд из априла 1974. када је забиљежено 148 торнада у 13 држава. Досад их је пријављено више од 100, и тај број се брзо увећава, како се олујни систем помјера ка истоку. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *