У мањим аутомобилима се више гине

Упркос напорима произвођача да их учине безбједнијим, мала путничка возила и даље носе са собом велики ризик од страдања у случају саобраћајне незгоде.

уторак, 9 јуна, 2020 / 10:02

Амерички Институт за безбједност на путевима објавио је резултате студије који потврђују да су најсмртоноснија возила на путевима управо мали аутомобили.

Према резултатима овог истраживања, 15 од 20 модела аутомобила са највећом смртности у саобраћајним незгодама за 2017. годину били су модели који се на америчком тржишту категоризују као мали или мини аутомобили.

Студија је показала да мали аутомобили имају чак 82 смртна случаја на милион возила, док у случају великих СУВ модела смртно страда тек 15 особа на милион возила, по години.

Занимљиво је да је Фолксваген Голф на америчким путевима у групи најбољих без пријављених смртних случаја. Још један позитиван изузетак је електрични модел Нисан Лиф са једнако добрим резултатом.

Са друге стране, убједљиво најлошији је Форд Фијеста (седан) са 141 смртним случајем на милион возила. Иза ње слиједи Хјундаји Ацент (116), па Шевроле Соник (98) и Нисан Верса Ноте (96).

Иначе, укупни просек за 2017. годину је 36 смртних случајева на милион возила. То је за 6 више у односу на 2014. и осам више у односу на 2011. годину, што значи да – упркос све безбједнијим новим аутомобилима на тржишту – на америчким путевима расте број погинулих у последњих неколико година.

Иститут закључује да ће мала возила у будућности пролазити све горе, посебно са растом популарност великих СУВ модела и кросовера.

Осим што пружају слабију заштиту за возача и путнике, ова возила имају и мању масу, па зато обично извуку дебљи крај у судару са великим аутомобилима и СУВ возилима. Поред тога, мала возила најчешће имају и оскуднију безбједносну опрему у односу на велике и луксузне моделе.