У Кини пресудили у корист супруге, муж мора да јој плати плати за обављање кућних послова

Често се дискутује о томе колико вриједи обављање кућних послова, а том рачуницом позабавио се и један кинески суд, и то у бракоразводној парници. Наиме, свјеже разведеном мушкарцу наложено је да исплати својој бившој супрузи накнаду за послове које је обављала у њиховом домаћинству.

среда, 24 фебруара, 2021 / 23:49

Пекиншки суд у округу Фангсхан је наложио неименованом мушкарцу да својој бившој супрузи за обављање кућних послова током пет година њиховог брака исплати 50.000 јуана, односно око 7.700 долара.

Поменути пар се вјенчао 2015. године а прошле су поднијели захтјев за развод. Жена је тврдила да њен муж ништа није радио у домаћинству, нити се бавио дјететом, те да је сав посао обављала сама. Зато је затражила финансијску компензацију за свој рад.

Суд је пресудио у њену корист. Пресуди је претходило увођење новог закона према коме супружници имају право да затраже надокнаду за свој рад, уколико током брака кућни послови нису били адекватно подијељени или уколико је једно од њих другом неформално помагало у послу.

Јавност је ипак дубоко подијељена у вези са овим случајем. Појединци сматрају да се кућни послови обављају из љубави према својој породици и да немају цијену, а други мисле да је поменута жена добила малу компензацију јер би само "трошкови дадиље у Пекингу коштали више од свега што је добила”.