03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

У Канади љекари штрајкују јер су им повећане плате

Више од 500 љекара у Канади, заједно с више од 150 студената медицине, потписало је отворено писмо, у којем протестује због повећања својих плата.

четвртак, 8 марта, 2018 / 11:20

"Ми, љекари у Квебеку, који вјерујемо у снажан јавни систем, противимо се недавном повећању плата, који су испреговарале наша медицинска удружења”, наводи се у писму.

Потписници писма наводе да су увријеђени што ће добити повишице, док се медицинске сестре и пацијенти налазе у неповољном положају.

"Повишице су још шокантније јер се наше медицинске сестре, службеници и остали професионалци суочавају с врло тешким радним условима, док наши пацијенти живе с недостатком приступа потребним службама због драстичних смањења плате протеклих година и централизације власти у Министарству здравља. Изгледа да су једино наше плате имуне на та смањења”, наводи се у писму, које је објављено 28. фебруара.

Систем за јавно здравље Канаде пружа "универзално покриће за медицински неопходне услуге за здравствену његу, које се пружају на основу потребе, прије него могућности за плаћање”, наводи се на сајту канадске владе.

Потписници писма траже да се новац, који је предвиђен за њихове повишице, врати у систем, преноси Си-Ен-Би-Си.

Просјечна бруто плата љекара на годишњем нивоу у Канади је 260.924 долара за услуге у клиници, показао је извештај канадског института за информације о здравству, који је објављен у септембру 2017.године.2 КОМЕНТАРА

 1. Наши лекари би да имају савести морали исто тако да штрајкују да им се смање енормно високе плате који се исплаћују на рачун узимања кредита ММФа, а не из велике привреде активности и повећања производње.
  А код нас се уместо да штрајкују тражећи смањење они буне да би им се повећале плате.
  Код нас је све наопако!
  Код нас ни просветни радници немају савести да се стиде што узимају плату по 1300КМ у средњим и 1000КМ у основним школама, а раде дневно по 3 сата у просеку, уз 4 месеца распуста када примају пуну плату.
  Морали би се и они побунити да им се укине плата за време распуста, и да се, пошто раде 3 сата дневно плата за почетак барем преполови, па да се од уштеђеног новца враћају кредити ММФу, јер овако не можемо преживети нити вратити кредит, док год је похлепних и незајажљивих буџетара на народној грбачи.
  Исто важи и за све остале буџетлије, администрацију итд.