У Индији почели једномјесечни општи избори

ВАРАНАСИ – У Индији су данас почели маратонски избори, на којима се очекује борба двије главне националне странке за формирање стабилне коалиције. Владајућа коалиција на челу са Конгресном партијом у анкетама води испред националистичке хиндуске странке Баратија џаната, али ће обје партије морати да потраже партнере за формирање власти. Избори се одржавају у вријеме када […]

четвртак, април 16, 2009 / 10:11

ВАРАНАСИ – У Индији су данас почели маратонски избори, на којима се очекује борба двије главне националне странке за формирање стабилне коалиције.

Владајућа коалиција на челу са Конгресном партијом у анкетама води испред националистичке хиндуске странке Баратија џаната, али ће обје партије морати да потраже партнере за формирање власти.

Избори се одржавају у вријеме када се Индија опоравља од економског пада у коме су посао изгубили милиони људи.

Неизвјесност изборног резултата појачава страх од политичке нестабилноси у тренутку када је милионима сиромашних потребна помоћ и када држава биљежи највећи фискални мањак у посљедње двије деценије.

Влада је размјестила стотине хиљада полицајаца ради заштите више од 140 милиона људи са правом гласа у неким од најсиромашнијих индијских држава, које потреса четрдесетогодишња побуна маоиста.

Неки изборни званичници стигли су на слоновима до гласачких мјеста недалеко од границе са Мјанмаром. Гласачки листићи путовали су морем два дана до Амдаманских острва у Бенгалском заливу.

Резултати ће бити познати 16. маја, након гласања у пет фаза. Исход избора у Индији веома је тешко прогнозирати, а анкете на гласачким мјестима су забрањене.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *