У Хрватској је ћирилица исто што и Никола Тесла

У Загребу ХАЗУ одржава међународни научни скуп под називом Хрватска ћирилична баштина. Док код нас нема ни грама институционалне пажње према ћириличном писму, које се у великом омјеру не користи ни у државној кореспонденцији, у Хрватској и ћирилицу третирају као Николу Теслу. Без обзира што је образовни и медијски апарат начинио јавно мнење по којем […]

уторак, новембар 27, 2012 / 15:53

У Загребу ХАЗУ одржава међународни научни скуп под називом Хрватска ћирилична баштина.

Док код нас нема ни грама институционалне пажње према ћириличном писму, које се у великом омјеру не користи ни у државној кореспонденцији, у Хрватској и ћирилицу третирају као Николу Теслу.

Без обзира што је образовни и медијски апарат начинио јавно мнење по којем је све ћирилично нешто што треба изазвати гнушање и гњев грађана Републике Хрватске, у стручном смислу ћирилица се не одбацује, као корисно средство за реинтерпретацију историје.

Нешто слично хрватски националисти раде и са гуслама, крајишким пјевањем – ојкачом, као и значајним научницима и умјетницима српске националности, као што су Никола Тесла, Владан Десница, Петар Прерадовић…

Тако постоји орден Николе Тесле, будући да је Тесла "идеалан Србин по мјерилима Републике Хрватске: Славан, битан, избјегао и мртав"; па је као такав сувише вриједан да се не би искористио.Слично је са Петром Прерадовићем, јер би дјецу у школама могло збунити да је Србин писац тамошње химне.

Због тога треба добро обратити пажњу на рад наших медија и наше академије (АНУРС), те у част ХАЗУ-а и третмана који су Готовина и Чермак добили у Хрватској, Фронтал с поносом преноси програм ове манифестације у цјелини:0 КОМЕНТАРА

 1. Тако то ради народ коме је стало до културе као једног од главних стубова свијести и предиспозиција за стваралаштво у будућности.

  Код нас је култура пјевање под шатором на Кочићевом збору уз вртирепке уз шипку!B-)B-)B-)

  Како нас је као народ унаказила власт да ми је мучна и помисао на нашу културу под заштитом душебрижника типа Љепојевић и Рајко Васић! Фуј!

 2. Перфидни латини… 😀 Као и са истином о екс-Ју ратовима- они понављају своју причу већ 21 годину- а ми сматрамо да је наша прича исправна и да је због тога не треба рекламирати- кад оно прц- добар маркетинг побјеђује, као и обично.. B-)

 3. A bolesnog naroda Boze me sacuvaj. Moze li psihologija uopste da objasni toliku mrznju prema svemu sto se zove srpsko, da su naprosto izgubili kompas pa u nemogucnosti da izbrisu srpske tragove sa svojih prostora i iz svog porijekla naprosto sve srpsko preimenuju u hrvatsko. Evo sve se bojim da ce neki Hrvat poceti da pise tom „hrvatskom“ cirilicom. Uostalom, mozda je to i normalno da narod koji nema svoju kulturu da krade tudju, posto se sva originalna hrvatska kultura svodi na Jasenovac 1941.

 4. Nije njima stalo do svoje kulture, koliko im je stalo da nas na sve moguce nacine obezvrijede kao narod. Oni samo zele da jednog dana za nas kazu kako sve sto imamo zapravo potice od njih hrvata. Oni da uopste zele da imaju kulturu, ne bi ih krasila ovakva bjesomucna mrznja prema svemu srpskom pocevsi od samog naziva „Srbin“. Ali ja znam da su oni jedna duboko nesretna nacija, takodje osudjena na propast nista manje nego mi ako ne i gore, jer narod koji mrzi naprosto ne moze opstati. Braco Hrvati, mnogo ste zasrali u svojoj istoriji pa vam ni Bog ne da srece, a sto vise trazite srecu u srpskoj nesreci to ce vam biti gore. I sami znate da ste najfrustriranija nacija u regionu (imali ste emisiju na TV o tome).Ima Boga, zivi bili pa vidjeli.

 5. Нешто размишљам и дивим се српској памети. Нам Хрвати хоће да отму ћирилицу, а јадници нису ни свјесни да су им Срби давно отели латиницу. Што’но каже Стевандић, и ћирилица и латиница су наше писмо. Баш смо хегемонисти, срам нас било, јеб’о нас ћаћа хегемонистички

 6. kad gledam emisije televizije republike srpske i cujem nove hrvatske rijeci koje izgovaraju nasi spikeri pitam se sta se ovo s nama desava ko uredjuje te emisije,ko su lektori i urednici,ko trba o tom da vodi racuna,slusaju li odgovorni ono sto slusamo mi svaki dan.o hrvatskim pjevacima da ne govorim.reklame su ko da gledam htv.i da napomenem redovno placam tv pretplatu da budem odgovoran i savjestan gradjanin koji voli svoju krvavo placenu drzavicu.

 7. gordana,

  Наравно да си све у праву!

  Тамо нису лектори, него колектори.
  Колектор је широко примењива реч, али мене прво асоцира на канализацију.

  У БЛ живи 98% Срба, али никада није била више антисрпска. БЛ је пуна негативне енергије, негативног набоја, зала, нетрпељивости, нарочито ПОДАНИШТВА сваке врсте…

  ЈАвни спикери су увек били перјанице писмености, образовања, лепог књижевног изговора,чувари и репрезенти свог језика…физички изглед такође веома битан, без тикова, гримаса,пријатност…ово је ужас, нарочито на РТРС-у.
  :-o:-o:-o:-o:-o:(:(:(:(:(

Оставите одговор