У Херкуланеуму откривене кости жртве Веузва прије двије хиљаде година

Италијански археолози који раде у древном римском граду Херкуланеуму, недалеко од Помпеје, октрили су дјелимично уништен костур човјека настрадалог током ерупције Везува 79. године нове ере, пише "Гардијан".

субота, 16 октобра, 2021 / 16:28

Мушкарац од 40-45 година умро је прије него што је стигао до воде у којој се надао да ће пронаћи спас од таласа вулканског пепела и гасова који су прекрили цијели град Помпеју и оближњи Херкуланум.

Археолози кажу да је овај мушкарац настрадао на само неколико корака од мора бјежећи од ерупције.

Његов костур пронађен је на плажи древног града са главом окренутом према мору, окружен угљеничним дрветом, укључујући кровну греду, која му је могла сломити лобању, јавља Анса.

"Смрт је била скоро тренутна, али ужасна", рекао је Франческо Сирано, директор археолошког парка "Херкуланум", преноси италијанска новинска агенција Анса.

Он је рекао да је био један час послије поноћи када је пирокластични талас који је произвео вулкан први пут стигао у град са температуром од 300-400 степени, или чак, према неким студијама, 500-700 степени.

"Врели облак који је јурио према мору брзином од 100 километара на сат, био је толико густ да у себи није имао кисеоник", рекао је он.

Сирано је рекао да су кости мушкарца биле свјетло црвене боје што су трагови крви жртве.

Италијански министар културе Дарио Франческини рекао је за "Раи њуз" да се ради о "сензационалном открићу".

Ископавања у Херкулануму трају посљедњих 25 година. Херкуланум је, заједно са Помпејом, уврштен на Унескову листу свјетске баштине.

Херкуланум је након ерупције Везува био сахрањен испод 15 метара вулканског пепела и тек је откривен почеком 18. вијека.