У Гацку желе да граде споменик Момиру Булатовићу

На приједлог групе бораца одбрамбено-отаџбинског рата Источне Херцеговине јуче је у Гацку формиран иницијативни одбор за градњу споменика некадашњем предсједнику Црне Горе и Владе Савезне Републике Југославије Момиру Булатовићу.

четвртак, 3 јуна, 2021 / 14:14

Предсједник одбора је Миладин Достинић из Гацка, а потпредсједник Драгомир Пако Новаковић из Билеће.

Члан тог тијела је и извршни директор предузећа "Јумедиа монт" из Подгорице и главни и одговорни уредник "Дана" Младен Милутиновић, као и Миљан Алексић, из Билеће, Војин Гушић из Невесиња, Дејан Бодирога из Требиња, Алекса Добранић из Берковића и Петар Михић из Љубиња.

На оснивачкој сједници усвојена је одлука о градњи споменика који би био постављен на улазу у Билећу, из правца Никшића. Херцеговци на тај начин желе да се одуже Булатовићу који им је помогао у, како су истакли на сједници којој је присуствовала и екипа "Дана", најтежим тренуцима за Источну Херцеговину и Републику Српску током минулог рата.

– Сматрамо да је Булатовић у току одбрамбено-отаџбинског рата, за одбрану слободе, части и достојанства српског народа на овим просторима, као и у стварању Републике Српске, својим дипломатским дјеловање са позиције предсједника Црне Горе, поготову 1995. године у одбрани Источне Херцеговине, прије свега града Требиња, као и својим учешћем приликом потписивања Дејтонског мировног споразума, заслужио да му народ Херцеговине и Републике Српске захвали подизањем споменика, достојног његовом лику и дјелу – навео је Достинић.

Он је казао да су о иницијативу упознали породицу Момира Булатовића.

Идеја је да се споменик Булатовићу, који би био од бронзе у природној величини, постави преко пута чувене Билећке касарне, а локација има вишеструку симболику. Достинић је навео да је неколико километара ваздушне линије одатле Вучји До, славно мјесту гдје су 1876. године црногорски и херцеговачки батаљони побиједили турску војску и тиме најавили почетак краја отоманске империје и њихове владавине на тим просторима.

Споменик ће бити на раскршћу више путева, са лијеве стране локације скреће се према Требињу и јужном дијелу Републике Српске, а десно према Билећи и Гацку, односно према сјеверном дијелу Српске, према њиховој "Матици Србији".

Градња споменика са постављањем и околним уређењем коштала би око 50.000 конвертибилних марака (oкo 25.000 еура) и за та средства ће се побринути одбор са народом Херцеговине, а биће отворени жиро рачуни за уплату новца. Међутим, прије те градње неопходно је да се код Билећке касарне изгради кружни ток који је, иначе, раније планиран.

Предрачунска вриједност тих радова, за које већ постоји пројекат, је 333.000 конвертибилних марака, а како Општина Билећа тренутно није у могућности да то финансира, одбор ће одмах упутити дописе предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу од којег траже да о иницијативи упозна вршиоце највиших државних функција у Српској, а прије свих члана Предсједништва Босне и Херцеговине из Републике Српске Милорада Додика и предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић, али и све остале релевантне институције Републике Српске.