У Фочи прослављена слава богословског факултета

Православни богословски факултет у Фочи данас је свечано прославио крсну славу Светог Василија Острошког у присуству званица, студената, ученика и становника Фоче.

субота, 12 маја, 2012 / 21:30

Свечана прослава крсне славе Богословског факултета почела је јутрос у 9 часова Светом Литургијом. Свету Литургију у храму Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског служило је свештенство Митрополије дабробосанске уз саслужење гостујућег свештенства. Након литије, присутни гости су заједно са свештенством испред храма, уз молитве, сломили крсне колаче Богословског факултета и Богословије у Фочи.

Прослава крсне славе настављена је свечаним коктелом, након ког је око 12 часова уприличена Свечана Духовна Академија у амфитеатру факултета.

Присутне на Академији поздравио је декан Православног Богословског факултета протојереј-ставрофор проф. др Борис Брајовић ријечима:

„Богословски факултет развија се из дана у дан. Много тога смо постигли од оснивања Факултета, па до сада. У протеклих годину дана успјели смо да добијемо лиценцу за још један студијски програм, реновирали смо неке просторије и успјели да побољшамо услове рада нашим студентима. Све ово, као и планиране будуће пројекте, не би смо успјели да нисмо имали несебичну помоћ ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Митра Новаковића и његовог тима, начелника општине Фоча господина Здравка Крсмановића и Српске православне цркве. У будућности планирамо да лиценцирамо још један студијски програм, завршимо радове на обнови Факултета и још дубље интегрисање у Универзитет у Источном Сарајеву.“

У поздравној ријечи ректор Богословије Светог Петра Дабробосанског архимандрит мр Лазар Лазаревић истакао је значај Богословије у усмјеравању и образовању младих људи:

„Наш циљ није да наши ученици само заврше школу и добију диплому, Наш циљ јесте, свакако да стекну потребно знање, али и да стекну све људске вриједности и врлине током школовања.“

Свечану духовну академију, својим изведбама, увеличали су Црквени хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Хор Богословије и етно састав Кимвал.

У протеклих годину дана на Православном богословском факултету дипломирало је 46 студената и одбрањена су 4 магистарска рада, а најбољи студент Факултета у протеклих годину дана био је Чедо Ђурић, који је од Факултета за свој успијех награђен са 300 КМ.

Дипломцима је на Академији дипломе уручио ректор Универзитета проф. др Митар Новаковић, који је у свом обраћању истакао значај Богословског факултета за Универзитет с надом да ће Факултет наставити да се развија и јача заједно са Универзитетом у Источном Сарајеву.

Слави и свечаној академији међу многобројним гостима присуствовали су представници власти РС, дипломатског кора, локалне власти, преставници са Православног богословског факултета „Андреј Шагуна“ Универзитета „Лучијан Блага“ из румунског града Сибијуа и Католичког богословског факултета у Сарајеву, преставници Исламске вјерске заједнице, те ректор Универзитета у Источном Сарајеву и неколико декана и продекана организационих јединица Универзитета.

Након завршетка Духовне Акакдемије за све госте, како обичај и традиција налажу, уприличен је свечани славски ручак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *