У Египту после струје драматично поскупило гориво

Нова влада Египта подигла је, почев од данас, цијене горива за 78 одсто, држећи се своје намјере да сасјече субвенције које су јеле безмало четвртину буџета, што је довело до јуриша на бензинске пумпе, јавила је државна новинска агенција. Прије тога су, 1. јула, подигнуте цијене електричне енергије, а влада Египта је ове седмице усвојила […]

субота, 5 јула, 2014 / 11:05

Нова влада Египта подигла је, почев од данас, цијене горива за 78 одсто, држећи се своје намјере да сасјече субвенције које су јеле безмало четвртину буџета, што је довело до јуриша на бензинске пумпе, јавила је државна новинска агенција.

Прије тога су, 1. јула, подигнуте цијене електричне енергије, а влада Египта је ове седмице усвојила ребаланс буџета како би смањила огроман дефицит.

Највише је, за 78 одсто, поскупио осамдесетооктански бензин, који углавном користе стара, али и даље веома бројна возила на улицама египатских градова. За њега се сада плаћа 22 цента по литру.

За дизел, који се користи у јавном транспорту и теретном саобраћају, поскупио је 64 одсто, и сада кошта 25 центи по литру.

Деведесетдвооктански бензин је поскупио за 40 одсто и сада кошта 37 центи по литру.

Мада су су званичници прошле седмице рекли да ће субвенције на гориво бити смањене, нове цијене су објављене само неколико сати пред ступање на снагу.

Одлука је довела до јуриша становништва на бензинске пумпе како би се прије поноћи куповало гориво по знатно нижим, старим цијенама.Оставите одговор