У Дому народа ПС БиХ причало се о бијелом хљебу

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас у Сарајеву у првом читању Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио СББ, а предвиђа укидање тзв. бијелог хљеба за изабране и именоване званичнике на нивоу БиХ. У име Представничког дома, који је овај законски приједлог […]

уторак, 9 фебруара, 2016 / 12:56

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас у Сарајеву у првом читању Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио СББ, а предвиђа укидање тзв. бијелог хљеба за изабране и именоване званичнике на нивоу БиХ.

У име Представничког дома, који је овај законски приједлог усвојио у фебруару прошле године, посланик СББ-а у том дому Дамир Арнаут позвао је делегате да подрже предложено рјешење.

Наведени закон Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је на сједници одржаној 26. фебруара прошле године, али он до сада није разматран у Дому народа.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак оцијенио је да није добро парцијално рјешавати питања која се тичу плата и накнада у институцијама БиХ.

"За то сам да се ово питање уреди на системски начин", рекао је Чолак и додао да се залаже за рестриктиван приступ.

Чолак је изразио увјерење да се ово питање може квалитетно уредити у времену које долази, дугорочно и свеобухватно.

"Мислим да оваквим приступом не чинимо добро и да стварамо правну несигурност", рекао је Чолак, са којим се сложила и члан Клуба хрватских делегата Зденка Џамбас.

Замјеник предсједавајућег Сафет Софтић истакао је да је обавеза Дома народа да разматра овај законски приједлог који је прије скоро годину дана усвојен у Представничком дому.

Он је подсјетио да је Дом народа средином прошле године од Савјета министара тражио свеобухватно рјешење закона о платама и накнадама, али да нема наговјештаја да ће оно ускоро бити добијено.

Софтић, који је на Комисији за финансије и буџет Дома народа јуче покренуо иницијативу за разматрање овог закона, рекао је да је ријеч о пословничкој обавези Дома.

"Нема никакве скривене намјере, желио сам да скинемо хипотеку са Дома народа да оспоравамо доношење овог закона", додао је Софтић.

Хрватски делегат Марио Караматић става је да се ради о популистичком закону који је немогуће провести без промјене Устава БиХ.

"Ако ћемо разговарати о промјени Устава, хајде да попричамо о `Сејдић-Финцију` и другим питањима", додао је Караматић.

Српски делегат Драгутин Родић рекао је да треба искрено рећи да постоје многа отворена питања у вези са платама и накнадама која нису ријешена на системски начин.

"Тачно је да треба да промијенимо Устав у дијелу који регулише да у току мандата нема промјене плата", објаснио је Родић.

Свој глас у Комисији за финансије и буџет да се ово питање данас нађе у Дому народа Родић је образложио потребом да Дом донесе коначну одлуку о предложеном закону.

"Комисија је учинила све да се дође до системског рјешења, али је Дом једино тијело које треба да донесе коначну одлуку, а не Комисија", закључио је Родић.

Предсједавајући Клуба бошњачких делегата Халид Гењац рекао је да је Дом народа прекршио Пословник одгађајући скоро годину дана да након Представничког дома разматра Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

"Морамо ову процедуру довести до краја, испоштовати Пословник", оцијенио је Гењац и додао да сви делегати имају могућност да у другој, амандманској фази предлажу своја рјешења.

Он је додао да Савјет министара ради на приједлогу рјешења питања плата и накнада у институцијама БиХ.

Хрватски делегат Мартин Рагуж сматра да су сви делегати социјално осјетљиви, али је Савјет министара БиХ именовао као одговорну институцију што пола године од захтјева Комисије за финансије и буџет Дома народа није доставио цјеловито рјешење питања плата и накнада у институцијама БиХ, што отвара могућности за манипулације.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић оцијенио је да данашња расправа показује колико политичких утицаја има на рад ове институције.

Према његовим ријечима, закон о испитивању поријекла имовине извукао би БиХ из периода транзиције и показао да се не исплати отимати од народа.

"То би вратило правду у ово друштво и обезбиједило функционисање правне државе. Ово сада служи као бацање мамаца у јавност оних који су се обогатили", рекао је Тадић и изразио сумњу да се на овај начин рјешава било шта.

Тадић је додао да Колегијум неуврштавањем до данас ове тачке у дневни ред није протежирао ниједну страну, већ покушао дати времена да се дође до цјеловитог рјешења.

Предложеном измјеном Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ брише се одредба према којој изабрани и именовани функционери на нивоу БиХ имају право на плату годину дана по истеку мандата.