У четвртак отварање изложбе "Наисус – Медијана”

У Бањалуци ће четвртак, 19. септембра, бити отворена изложба плаката "Наисус – Медијана”, чији аутори су конзерватори Завода за заштиту споменика у Нишу. Изложба у Бањалуку стиже као резултат сарадње Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске са заводима из Србије, а биће одржана у оквиру манифестације “Дани европске баштине у Републици […]

уторак, 17 септембра, 2013 / 15:03

У Бањалуци ће четвртак, 19. септембра, бити отворена изложба плаката "Наисус – Медијана”, чији аутори су конзерватори Завода за заштиту споменика у Нишу.

Изложба у Бањалуку стиже као резултат сарадње Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске са заводима из Србије, а биће одржана у оквиру манифестације “Дани европске баштине у Републици Српској 2013”, која се ове године одржава под насловом “Вијекови под крстом”.

Ове године се у свијету обиљежава 17 вијекова од потписивања Миланског едикта, којим је хришћанство постало равноправно са тада постојећим религијама, саопштено је из Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Милански едикт је дјело цара Константина, а Ниш, као родно мјесто тог римског императора, постаје једно од средишта прославе јубилеја.

Изложба која говори о археолошким ископавањима на два локалитета, управо је посвећена периоду рођења и владавине цара Константина.

Изложба ће бити отворена у 19.00 часова у Културном центру Бански двор у Бањалуци.Оставите одговор