У Бугарској је парола: И Набуко и Јужни ток

Бугарски премијер Бојко Борисов рекао је да ће његова земља скоро паралелно да гради гасоводе „Јужни ток“ и „Набуко“.Борисов је нагласио да ће заједно са руским предсједником Владимиром Путином 9. новембра означити почетак изградње „Јужног тока“, а да ће изградња „Набука“ кроз Бугарску почети око 10. јануара. Почетак изградње "Јужног тока" требало би да буде […]

субота, октобар 20, 2012 / 14:52

Бугарски премијер Бојко Борисов рекао је да ће његова земља скоро паралелно да гради гасоводе „Јужни ток“ и „Набуко“.Борисов је нагласио да ће заједно са руским предсједником Владимиром Путином 9. новембра означити почетак изградње „Јужног тока“, а да ће изградња „Набука“ кроз Бугарску почети око 10. јануара.

Почетак изградње "Јужног тока" требало би да буде озваничен у мјесту Провадија, гдје би траса гасовода, који пролази испод Црног мора, требало да уђе на бугарску територију.

"Оба пројекта ће се градити скоро истовремено, отвориће се радна мјеста и гарантовати диверсификација испоруке гаса", нагласио је бугарски премијер.

Вриједност "Јужног тока" дужине 3.600 километара, који предвиђа транспортовање до 63 милијарде метара кубних руског гаса у централну и јужну Европу, процијењена је на 15,5 милијарди евра.

Руски "Гаспром" је већ основао заједничка предузећа са компанијама у Србији, Бугарској, Хрватској, Словенији, Аустрији, Мађарској и Грчкој, које ће управљати копненом дионицом "Јужног тока", а прве испоруке гаса очекују се крајем 2015. године.

Изградњом гасовода "Набуко" у дужини од 3.900 километара, који предвиђа транспорт гаса из Туркменистана и Азербејџана до држава ЕУ, биле би повезане земље централне Азије, Турске, Бугарске, Румуније, Мађарске и Аустрије.

Процјењује се да ће његова изградња коштати око 12 милијарди долара, а када буде завршен 2015. године биће омогућен транспорт 31 милијарде метара кубних централноазијског гаса у ЕУ.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *