У будућности струју можемо добијати и из свемирских панела

Група научника из "Пентагона" извршила је у космосу, успјешну пробу соларног панела величине кутије за пицу.

недеља, 28 фебруара, 2021 / 21:27

Са развојем нових космичких соларних панела, у будућности ће бити могуће прикупљање, а потом и трансфер енергије из свемира, која би се користила на Земљи.

Панел који су тестирали стручњаци "Пентагона" заправо је прототип система који је у свемир лансиран на дрону прошле године.

Дизајниран је тако да сакупља, конвертује и шаље електричну енергију из свемира на било коју тачку Земље, пише Си-Ен-Ен.

Прототип носи име Фотоволтни радиофреквентни антенски модул (PRAM) и за сада су тестови показали да може да сакупља зрачење из свемира, и претвара га у електричну енергију.

Дрон који носи панел, обиђе Земљу за 90 минута, на том путу сакупљајући енергију која не пролази кроз нашу атмосферу.

Научници који учествују у овом подухвату, који је неко вријеме био означен као повјерљив, рекли су да је "пробни панел величине кутије за пицу".

Систем тек треба да пошаље енергију директно назад на Земљу, али та технологија је већ доказана, и, како наводе у тиму, ако се пројекат развије и "буде садржао огромне свемирске соларне антене, могао би да емитује микроталасе, који би се у тренутку претворили у електричну енергију, у било ком дијелу наше планете".

Технологија конвертовања енергије, показало се, функционише. Систем је иначе скуп и потребне су године да се инвестирано – поврати.

Ипак, еколошке предности оваквог система, биће неизмјерне, онда када се остваре прва значајна слања енергије из свемира, и када систем почне да функционише у пуном капацитету, чему се истраживачи надају.