У Бијељини вагање већине: Водовод и Бања Дворови насупрот Градске топлане

Дневни ред 13. сједнице Скупштине Града чинило је 20 тачака, а додатно је уврштен Приједлог извјештаја о раду ЈУ "Воде” за 2021. годину. Све тачке, изузев оних које су се односиле на приједлоге одлука о одобравању новчаних средстава за ЈП Градска топлана и усвајање регулационих планова "Дашница 1" и "Гвоздевићи", су усвојене.

четвртак, 5 маја, 2022 / 21:53

Одборници су тражили да се у дневни ред уврсте и додатне тачке – помоћ за АД "Водовод  и канализација" и ЈУ "Бања Дворови".

Градоначелник Љубиша Петровић појаснио је разлоге због којих је скупштинска већина одбила приједлог који се тиче Топлане.

– Једноставно, дошло је до условљавања – ако нема помоћи за АД "Водовод и канализација" у износу од 300.000 КМ и помоћи за "Бању Дворови" у износу од 100.000 КМ, онда нема помоћи ни за Градску топлану – рекао је Петровић.

Он је затражио хитну, поновну, сједницу Скупштине, како би се дошло до рјешења за Топлану. У противном, постоји могућност изражавања незадовољства заједно са радницима.

– Ако не дође до хитне сједнице везано за помоћ Градској топлани, запослени ће, на челу са мном, протествовати на одговарајућој локацији, јер оваква одлука раднике Градске топлане гура на улицу, а ово предузеће у стечај – нагласио је Петровић.

С тим у вези, он се осврнуо на помоћ поменутим предузећима у претходном периоду.

– Градска управа је помагала АД "Водовод и канализација" када су биле у питању плате радника. Оне су измирене у два наврата – пред васкршње празнике, а ту је и помоћ у исплати мартовске и фебруарске плате. Што се тиче "Бање Дворови", Град Бијељина плаћа кредит за ово предузеће – нагласио је Петровић.

На данашњој сједници Скупштине Града нису усвојена два регулациона плана – "Дашница 1" и "Гвоздевићи".

То значи да ће се од сада градити према урбанистичком плану Града, али и да Грдска управа, Одјељење за просторно уређење и Дирекција за изградњу и развој Града више немају никакву контролу над градњом у подручју регулационих планова "Дашница 1" и "Гвоздевићи".

У даљем току сједнице вођена је расправа о посљедицама рушења објеката на локалитету Ванеков млин.

Потпредсједник Скупштине Града Бијељина Миленко Митровић рекао је да информација о рушењу Ванековог млина није добила подршку одборника, јер нису били задовољни образложењем које су добили од стране надлежних служби.

Он је истакао да се нада брзом постизању рјешења проблема дуга који Топлана има према добављачима.

– Што се тиче Топлане, очекујемо да дође до договора између градоначелника и представника скупштинске већине током наредних дана, јер смо свјесни да имамо проблеме у неколико јавних предузећа – казао је Митровић.