У БиХ стиже замјеник државног секретара САД

Вилијам Бернс, који данас стиже у прву посјету БиХ у својству замјеника државног секретара САД, током сусрета са представницима власти нагласиће чврсту преданост САД према БиХ и њеној будућности као пуноправне чланице ЕУ и НАТО-а, најавио је данас амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун. Амбасадор Мун је у изјави новинарима истакао да ће Бернс стићи […]

петак, 17 фебруара, 2012 / 06:13

Вилијам Бернс, који данас стиже у прву посјету БиХ у својству замјеника државног секретара САД, током сусрета са представницима власти нагласиће чврсту преданост САД према БиХ и њеној будућности као пуноправне чланице ЕУ и НАТО-а, најавио је данас амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун.

Амбасадор Мун је у изјави новинарима истакао да ће Бернс стићи у БиХ у оквиру посјете региону, те да је његов долазак у Сарајево темпиран у право вријеме након недавног формирања Савјета министара БиХ.

"Бернс је веома заинтересован да током разговора са члановима Предсједништва БиХ, новим предсједавајућим Савјета министара Вјекославом Бевандом и министром иностраних послова БиХ Златком Лагумџијом чује шта су њихови циљеви и приоритети", рекао је Мун.

Према његовим ријечима, Бернс нагласиће чврсту преданост САД према БиХ и њеној будућности, јер је циљ Америке да БиХ постане пуноправна чланица Европске уније и НАТО-а.

На питање да ли ће се Бернс током посјете фокусирати на питање безбједности, односно борбу против терорзима, Мун је рекао да дневни ред разговора може укључивати било које питање од интереса за двије земље.

"Не могу тачно предвидјети о чему ће се разговарати, али могу поновити да су САД веома посвећене да помогну агенцијама за провођење закона да се боре против организованог криминала и трговине наркотицима. У протеклих 16 година били смо ангажовани на јачању професионалности и капацитета агенција за провођење закона", каже Мун.

Мун је истакао да је борба против тероризма веома важно питање, те да је кључно да безбједносне агенције размјењују информације и координишу, те да се боре против терористичких пријетњи и организованог криминала.

Он је истакао да САД цијене напор који БиХ и њене власти улажу у постизању тих циљева и учешће припадника Оружаних снага БиХ у Међународној мировној мисији у Авганистану /ИСАФ/.

Мун је изразио задовољство што је Парламентарана скупштина БиХ усвојила законе о систему државне помоћи и о попису становништва, те наду да ће бити постигнут значајан напредак на провођењу одлуке суда из Стразбура у предмету "Сејдић и Финци".

Амерички амбасадор је напоменуо да приоритет власти у наредном периоду морају бити кораци ка усвајању буџета за 2012. годину и завршетак рада на глобалном фискалном оквиру.

"Нови буџет је неопходан ради пројеката ЕУ који се односе на настојања БиХ на путу ка члнаству у Унији, али и на чланство Хрватске које ће се десити наредне године. Неопходно је да се обезбиједи да БиХ буде спремна за трговинске односе са Хрватском као чланицом ЕУ", додао је амбасадор.