Тврди Брегзит би угасио 14.000 радних мјеста у Њемачкој

Такозвани „тврди Брегзит”, који подразумјева царине и дуготрајну девалвацију фунте, могао би да изазове гашење више хиљада радних мјеста код њемачких снабдјевача аутомобилске индустрије, показује студија ревизорско-консултантске фирме Дилојт.

петак, јануар 12, 2018 / 11:26

Потенцијални сценарио да Британија одустане од пуног приступа јединственом тржишту и царинске уније, може да угрози чак 14.000 радних мјеста код добављача ауто-индустрије у Њемачкој и да смањи њихову продају за 3,8 милијарди евра (4,54 милијарди долара), наводи се у студији Дилојта објављеној данас, преноси агенција Ројтерс.

Британија ће напустити Европску унију 2019. године.

Њемачка је највећи извозник ауто дијелова у Велику Британију, а компаније као што су „Континентал” и „Роберт Бош” обезбјеђују скоро петину свих компоненти које се користе у производњи аутомобила у Великој Британији.

Око 42.500 радних мјеста у Њемачкој зависи од веза између добављача и Британаца.

Њемачки произвођачи дијелова генерисали су 16,9 милијарди евра прихода у 2016. години од продаје компоненти за производњу аутомобила у Великој Британији, показала је студија Дилојта.

„Трговинске баријере које би донио ‘тврди Брегзит’, као што су царине или регулатива, знатно би нашкодиле снабдјевачким ланцима и повећале трошкове добављача”, рекао је Томас Шилер, шеф сектора за аутомобилско тржиште у Дилојту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *