04:54 Уставносудска превара стољећа: Неуставно преузимање легислативне функције од стране Уставног суда БиХ (4)21:24 Норвешка планира изградити тунел за бродове вриједан 325 милиона долара21:21 ЕУ и САД суспендовали царине на четири мјесеца17:40 Вања Ђурић: Осмомартовски уранак - Је л' ово нама наша борба дала?13:34 Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике13:23 Заузети тестери: У оба ентитета државне заједнице нема ниједног лабораторијски потврђеног случаја грипе13:11 Фирма покушала експеримент – свима дала исту плату: Није се добро завршило13:06 Само се у БЛ право из СДП иде у власт: Ивана Марић на мети Сарајстана13:05 Либор излази из употребе, банке морају пронаћи алтернативу11:59 Милан Благојевић: Не бојим се санкција ОХР, а за цивилизацијске и правне вриједности које браним, спреман сам дати и живот

Туск оно право сигуран да ће крња ЕУ прихватити нацрт Брегзита

Предсједник Европског савјета Доналд Туск рекао је данас да је "апсолутно сигуран" да ће нацрт споразума о Брегзиту који је Европска комисија представила прихватити европска двадесетседморица који остају у Унији послије изласка Велике Британије.

четвртак, 1 марта, 2018 / 15:24

"Апслолутно сам сигуран да ће главни елементи нацрта бити прихваћени од стране свих", рекао је Туск у говору у удружењу европских послодаваца "БизнесЈуроп".

Главни преговарач ЕУ за Брегзит Мичел Барније јуче је представио Нацрт споразума о Брегзиту, у коме су садржани елементи око којих су двије стране већ постигле компромис, као и одредбе које за сада представљају само предлоге ЕУ.

У тексту је предложено рјешење за једно од најспорнијих питања границе између британске територије Сјеверне Ирске и Ирске која је чланица ЕУ, што је одмах изазвало негодовање британске премијерке Терезе Меј.

ЕУ је предложила да Сјеверна Ирска остане у царинској унији ЕУ и послије изласка Велике Британије, а Меј је рекла да је тај план неприхватљив и да "подрива уставни интегритет Велике Британије".

Туск, који ће данас у Лондону разговарати с Терезом Меј у оквиру припрема за европски самит 22. марта у Бриселу, рекао да ће питати да ли британска влада има бољу идеју која би била исто тако ефикасна у избјегавању увођења чврсте границе.

Нико није предложио ништа паметније од опције изложене у Нацрту споразума о Брегзиту који је припремила ЕУ, чији циљ је да људи, добра и услуге наставе да пролазе несметано између британске територије и чланице ЕУ Ирске, рекао је Туск.

Туск припрема европски самит 22. и 23. марта у Бриселу на коме 27 земаља које остају у Унији треба да усвоје преговарачки став о будућим односима са Лондоном када напусти ЕУ.

Велика Британија треба формално да изађе из ЕУ 30. марта 2019. Већ је договорено да ће после тога услиједити транзициони период да би се ублажио прекид веза, с тим да још није усаглашено колико ће тај период да траје.Оставите одговор