Tушевљак: “Олуја“ је била и у БиХ

БАЊА ЛУКА – Тужилаштво БиХ послије хашке пресуде којом је акција Хрватске војске „Олуја“ оквалификована као удружени злочиначки подухват има чисту позицију да подигне оптужницу против хрватских генерала који су учествовали у дијелу „Олује“ у БиХ и да је прошири на тадашње војно и политичко руководство РБиХ, рекао је координатор Тима МУП-а Републике Српске за […]

понедељак, април 18, 2011 / 09:49

БАЊА ЛУКА – Тужилаштво БиХ послије хашке пресуде којом је акција Хрватске војске „Олуја“ оквалификована као удружени злочиначки подухват има чисту позицију да подигне оптужницу против хрватских генерала који су учествовали у дијелу „Олује“ у БиХ и да је прошири на тадашње војно и политичко руководство РБиХ, рекао је координатор Тима МУП-а Републике Српске за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак.

Тушевљак је за "Глас Српске" рекао да би Тужилаштво БиХ требало да затражи све доказе који су изведени пред Хашким трибуналом у том предмету, напоменувши да је дио акције "Олуја" спроведен у Хрватској, а други дио на територији БиХ због чега је Тужилаштво БиХ надлежно да процесуира тај случај.

Пресудом хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу у Хагу доказан је удружени злочиначки подухват, као и да је у планирању и спровођењу акције "Олуја" на територији Републике Српске учествовало политичко и војно руководство тадашње РБиХ, додао је Тушевљак.

Он је констатовао да се зна ко су у вријеме "Олује" били предсједник, премијер и министар одбране РБиХ, а ко командант и чланови Главног штаба Aрмије РБиХ, те да би на њих требало да буде проширена оптужница.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да "не жели да спекулише о томе да ли ће истрага бити проширена на дешавања у `Олуји` на територији БиХ".

"Ми радимо на предметима који се односе на тај период. Нереално је коментарисати да ли ће послије пресуде Хашког трибунала хрватским генералима бити проширивања истраге", рекао је Грубешић.

Судско вијеће Хашког трибунала осудило је Анту Готовину на 24 године затвора, а Младена Маркача на 18, док је Иван Чермак ослобођен по свим тачкама оптужнице. Готовина и Маркач оптужени су за удружени злочиначки подухват, убиства, прогон, пљачку српског цивилног становништва у Крајини у током и након операције "Олуја" 1995.године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *