Тушевљак: АБиХ је користила збрањене бојне отрове

Армија БиХ користила је током ратних сукоба забрањена хемијско-биолошка средства и то би вјештак балистичке струке Берко Зечевић, као ратни руководилац Центра намјенске производње Армије БиХ, морао да зна… …- сматра Симо Тушевљак, координатор тима Министарства унутрашњих послова Републике Српске за истраживање ратних злочина. Центар намјенске производње радио је при Главном штабу Армије БиХ, а […]

среда, 2 марта, 2011 / 13:12

Армија БиХ користила је током ратних сукоба забрањена хемијско-биолошка средства и то би вјештак балистичке струке Берко Зечевић, као ратни руководилац Центра намјенске производње Армије БиХ, морао да зна…

…- сматра Симо Тушевљак, координатор тима Министарства унутрашњих послова Републике Српске за истраживање ратних злочина.

Центар намјенске производње радио је при Главном штабу Армије БиХ, а у малим радионицама, међу којима су биле "Бехар један" и "Бехар два", ручно су израђивана минско-експолозивна средства.

За то су им служили погони у фабрикама "Жица", "Васо Мискин Црни", "Енргоинвест", као и радионице "ГРАС-а", и сарајевског Машинског факултета, а уз Зечевића пројектом је руководио и Фаик Куловић.

Тушевљак је истакао за Срну да je тим Министарства унутрашњих послова Српске за истраживање ратних злочина дио доказа о употреби пројектила пуњених бојним отровима доставио Тужилаштву БиХ.

"Веома брзо ћемо Тужилаштву БиХ доставити још доказа о употреби таквих пројектила. Несумњиво је да је Армија БиХ у протеклом рату користила забрањена хемијско-биолошка средства", рекао је Тушевљак.

Он очекује да ће Тужилаштво БиХ активније радити на предметима који се односе на употребу бојних отрова.

И бивши припадник Прве гардијске бригаде Војске Српске Игор Игњатовић тврди да су припадници Армије БиХ на сарајевском ратишту користили забрањена хемијско-биолошка средства.

"Мене и моје саборце припадници Армије БиХ на Нишићкој висоравни засипали су чудним пројектилима, који су при удару о земљу пуцали напола. Били су пуњени плавичастим прахом непријатног мириса, који би обојио снијег око мјеста распрскавања", рекао је Игњатовић Срни.

Он је појаснио да су се његови саборци жалили на болове у грудима и стомаку, да су се знојили на минус 20 и повраћали, те да су неки због посљедица таквих дејстава Армије БиХ преминули.

Игњатовић је због дејства бојних отрова оболио од малигног обољења лимфних жлијезда.

Из Тужилаштва БиХ Срни је речено да ће се направити анализа предмета који се односе на употребу бојних отрова.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић напоменуо је да се сви предмети који се доставе овој правосудној институцији дају на анализу неком од надлежних тужилаца.0 КОМЕНТАРА

  1. Ма јавиће се све, само полако. С обзиром да пријете Гадафију јер би могао да, наводно, употријеби исто… да ли то значи да ће и Злаја и екипа морати да се суоче са страном хуманитарном интервенцијом? Јер, ипак су то радили против свог рођеног народа, мислим нас Босанаца и Херцеговаца. 🙂

Оставите одговор