Турској стигао С400, амерички сенатори траже санкције

Прва серија компоненти руског ПВО система С-400 испоручена је ваздухопловној бази недалеко од Анкаре, саопштило је турско министарство одбране.

субота, 13 јула, 2019 / 18:04

Преостале компоненте С-400 биће испоручене наредних дана, извијестила је турска управа индустрије одбране, преноси Тас.

У Турску су данас слетјела најмање два теретна авиона Ан-124, а руска служба за војну и техничку сарадњу је потврдила да је почела испорука и да се наставља према плану.

САД се противе том споразуму и покушавају да спријече Анкару у њеној намјери да купи руски ракетни систем, за који кажу да није компатибилан са наоружањем НАТО.

Анкара је поручила да је С-400 потребан из стратешких разлога, посебно због одбране јужне границе са Сиријом и Ираком.

Вашингтон је раније запријетио Анкари да ће је искључити из програма Ф-35 ако тај систем купи од Русије.

Група америчких сенатора позвала је Доналда Трампа да уведе санкције против Турске јер је – упркос упозорења Вашингтона да то не чини – преузела купљене руске зенитне ракетне системе С-400.

Истовремено су затражили да Турска буде потпуно искључена из програма производње ловаца пете генерације F-35.

Текст позив су потписали шеф комитета за оружане снаге републиканац Џим Инхоф, главни демократа у том комитету Џек Рид, шеф комитета за међународне послове републиканац Џим Риш и први демократа у истом комитету Боб Менендес.

Турска је, као што се види, успјела да уједини републиканце и демократе. Јасно им је да Анкара измиче америчкој контроли и да ће са С-400 бити још независнија од САД.

Јасно им је, упркос томе што је турски министар одбране, Хулуси Акар, предочио Пентагону да С-400 ни у чему не мијењају позиције његове земље ни према САД ни према НАТО.