Турски реис постаје главни за све муслимане у бившој СФРЈ?

Споразум о помирењу двије сукобљене исламске заједнице у Србији предвиђа да сви муслимани из бивше СФРЈ признају турског реиса, пишу београдске "Вечерње новости". Лист наводи да би параф на споразум о помирењу могли да до краја недјеље у Истамбулу ставе турски реис Мехмед Гормаз и поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, те да би […]

среда, 26 октобра, 2011 / 10:20

Споразум о помирењу двије сукобљене исламске заједнице у Србији предвиђа да сви муслимани из бивше СФРЈ признају турског реиса, пишу београдске "Вечерње новости".

Лист наводи да би параф на споразум о помирењу могли да до краја недјеље у Истамбулу ставе турски реис Мехмед Гормаз и поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, те да би то значило да се међу потписницима неће наћи реис Адем Зилкић и муфтија Муамер Зукорлић – вође завађених страна.

Према сазнањима листа, питање помирења исламских заједница у Србији само је једна од тачака документа који је припреман у троуглу Анкара – Сарајево – Београд. Њега је прије два дана званичном Београду изложио турски шеф дипломатије Ахмет Давутоглу.

Осим уједињења, споразум предвиђа да сви муслимани на простору бивше Југославије признају вјерски ауторитет турског реиса, али би све исламске заједнице у региону имале аутономију у оквиру суверених држава.

Извор "Вечерњих новости" тврди да Турска жели да избјегне проблем до кога би могло да дође уколико се сједиште Исламске заједнице у Србији измјести у Сарајево, што се појавило као једна од опција. Зато ће сви на простору бибше Југославије бити подређени реису Гормазу.

Споразум о помирењу строго забрањује и политичке активности свим вјерским службеницима.

То би, према писању "Новости", ставило тачку на најављиване изборне амбиције муфтије Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића. Истовремено, ни он се, као ни Адем Зилкић из Исламске заједнице Србије не може кандидовати за новог вјерског поглавара муслимана у Србији. Избори ће, како се може чути, бити расписани до краја године.

И док у Зукорлићевом табору тврде да су видјели споразум који је припремио Дијанет Турске, у Исламској заједници Србије негирају да су учествовали у било каквим разговорима о помирењу. Чак тврде да реис Зилкић није ни добио позив да оде у Истамбул, пише лист.