Турски геноцид над Јерменима: 96 година касније

Премијер Јерменије Тигран Саргсијан рекао је да његова земља жели да међународна заједница да правну, политичку и моралну оцјену геноцида над Јерменима из 1915. године. "Данас је 96. годишњица геноцида над Јерменима. Циљ овог ужасног злочина, који је починила Турска током Првог свјетског рата, био је потпуно уништење Јермена, а посљедице су биле одузимање имовине, […]

недеља, 24 априла, 2011 / 14:57

Премијер Јерменије Тигран Саргсијан рекао је да његова земља жели да међународна заједница да правну, политичку и моралну оцјену геноцида над Јерменима из 1915. године.

"Данас је 96. годишњица геноцида над Јерменима. Циљ овог ужасног злочина, који је починила Турска током Првог свјетског рата, био је потпуно уништење Јермена, а посљедице су биле одузимање имовине, протјеривање из домовине, као и потпуно уништење физичког, историјског, духовног и културног присуства Јермена у њиховој домовини", рекао је Саргсијан.

Јермени широм свијета обиљежавају данас 96. годишњицу геноцида, који се догодио у вријеме Отоманског цасртва када је убијено око 1,5 милиона људи.

Уругвај је био прва земља 1965. године која је признала турски геноцид над Јерменима, а за њом је услиједила Русија.

Иако су 42 земље до сада признале геноцид над Јерменима америчка влада још увијек није изгласала закон о том питању.

Турски прогон Јермена обиљежава се сваке године 24. априла. На тај дан 1915. године, више од 200 јерменских интелектуалаца и регионалних вођа ухапшено је у тадашњем Константинопољу, данашњем Истанбулу.

Након хапшења услиједила су убиства, масакри и депортације, која су трајала до 1917. године.

Турска одбацује израз геноцид, тврдећи да је у грађанском рату између Јермена, који су дигли устанак против Отоманске империје и сјединили снаге Русима, погинуло између 300 000 и 500 000 Јермена, али и исто толико Турака.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор