Турски амбасадор напушта Француску због Јермена

Турска ће повући свог амбасадора из Париза уколико Француска усвоји закон којим ће се порицање да су масовна убистава Јермена од стране отоманских Турака била геноцид прогласити кривичним дјелом, преносе данас турски државни медији. Историчари процјењују да су отомански Турци између 1915. и 1917. убили око милион и по Јермена, што многи међународни стручњаци сматрају […]

петак, децембар 16, 2011 / 07:03

Турска ће повући свог амбасадора из Париза уколико Француска усвоји закон којим ће се порицање да су масовна убистава Јермена од стране отоманских Турака била геноцид прогласити кривичним дјелом, преносе данас турски државни медији.

Историчари процјењују да су отомански Турци између 1915. и 1917. убили око милион и по Јермена, што многи међународни стручњаци сматрају геноцидом. Француска је масакр над Јерменима прогласила геноцидом 2001.

Турска одбацује термин геноцид за наведена убиства, наводећи да је цифра побијених преувеличана, као и да је жртава било на обје стране. Отоманско царство распало се током Првог свјетског рата.

Француска је тражила од Турске да тај злочин призна као геноцид, а доњи дом француског парламента разматраће тај предлог 22. децембра.

Порицање геноцида, ако закон буде усвојен, биће кажњиво затвором до годину дана и глобом од 45.000 евра.

Француска је 1990. законом забранила порицање холокауста.

Турски званичници су оцијенили да би такав закон изазвао „непоправљиву” штету односима двије земље, који су већ угрожени противљењем француског предсједника Николе Саркозија турском захтјеву за улазак у ЕУ.

Турска државна агенција Анадолија цитирала је турског дипломату Енгина Солакоглуа који је навео да би турски амбасадор у Паризу, Тахсин Бурџуоглу могао да буде опозван на консултације „на неодређено вријеме”, уколико приједлог Француске буде усвојен.

У говору у парламенту, шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу оптужио је Француску да је предводник „средњевјековног начина мишљења” у Европи.

„То се односи и на забрану алтернативног тумачења (историје). Такво виђење припада Средњем вијеку”, оцијенио је Давутоглу.

Предвиђено је да делегација турског парламента отпутује следеће недеље у Француску, како би разговарала са тамошњим посланицима прије спорне дебате.

Саркози је наговијестио током посете Јерменији у октобру да ће турско одбијање да призна геноцид приморати његову земљу да промијени закон и порицање геноцида окарактерише као кривично дјело.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *