Турски адмирал: Свијет се треба ујединити и одговорити на пријетњу 336 биолабораторија САД широм свијета

Међународна заједница би требало да се уједини против и да покрене свеобухватну истрагу о војним биолошким лабораторијама које воде Сједињене Америчке Државе у многим дијеловима свијета јер је пријетња огромна, рекао је истакнути турски безбједносни аналитичар.

четвртак, 19 јануара, 2023 / 10:24

"Све нације морају да се уједине да би успоставиле међународну организацију и да их отворено и транспарентно ревидирају јер је опасност велика", рекао је за Синхуу у недавном интервјуу Цихат Јајчи, пензионисани турски адмирал познат по својој стручности у поморској геополитици.

Јајчи је нагласио да САД контролишу 336 биолошких лабораторија у 30 земаља, напомињући да оне представљају глобалну претњу ако се користе у војне сврхе под специјалним службама.

"ЦОВИД-19 је можда готов, али ће се вероватно појавити и друге претње. Колико смо видели, неки подаци указују на то да су друге (биолошке) претње вребале иза сцене", рекао је Иаици, додајући да би свет могао видети да такве претње постају акутни кроз векторе инсеката, птице селице које шире опасне заразне болести и биолошке агенсе који циљају одабране етничке групе.