Турска: Војни врх жели у пензију

Четири највиша команданта турске армије јуче су затражили да буду пензионисани, пренијала је државна агенција Анадолија. Анадолија наводи да се начелник Генералштаба Исик Косанер и команданти копнених, морнаричких и ваздухопловних снага повлаче са дужности. Локални медији раније су њихов потез протумачили као подношење оставки. Разлози за њихов потез нису наведени, али је познато да између […]

субота, 30 јула, 2011 / 08:40

Четири највиша команданта турске армије јуче су затражили да буду пензионисани, пренијала је државна агенција Анадолија.

Анадолија наводи да се начелник Генералштаба Исик Косанер и команданти копнених, морнаричких и ваздухопловних снага повлаче са дужности.

Локални медији раније су њихов потез протумачили као подношење оставки.

Разлози за њихов потез нису наведени, али је познато да између војног врха и Владе са исламистичким коријенима премијера Реџепа Тајипа Ердогана годинама владају тензије.

Врховни војни савет сљедеће седмице одржаће важан састанак на којем ће разматрати постављање нових официра на највише дужности. Предсједник Абдулах Гул састао се данас са Косанером ради разговора о овој теми.

Неслагања између државног руководства и војске, традиционалног стуба секуларне државе, тињају због суђења групи од 200 официра оптужених за планирање војног удара.

Анадолија је у првој вијести навела да је генерал Косанер поднио оставку "јер сматра да је то неопходно", али је та вијест касније повучена, уз објаву да је генерал затражио да буде пензионисан.

Турска лира током дана је нагло ослабила на курс од 1,6964 према долару.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *