Турска: Војни врх оптужен за планирање државног удара пред судом

Један од највиших турских војних официра, генерал Билгин Баланли, појавио се јуче са осталим војним лицима пред судом по оптужници за планирање државног удара. Ово суђење уздрмало је из темеља турску армију и продубило тензије између секуларне војске и конзервативне Владе са исламским коријенима. Комплетно војно руководство поднијело је оставку прошле седмице као знак протеста […]

уторак, 16 августа, 2011 / 06:03

Један од највиших турских војних официра, генерал Билгин Баланли, појавио се јуче са осталим војним лицима пред судом по оптужници за планирање државног удара.

Ово суђење уздрмало је из темеља турску армију и продубило тензије између секуларне војске и конзервативне Владе са исламским коријенима.

Комплетно војно руководство поднијело је оставку прошле седмице као знак протеста због оптужби да су војни официри планирали државни удар.

Генерал Баланли је први човјек турских војних академија. Он је у затвору од хапшења у мају и највиши је официр од скоро 200 активних и пензионисаних војних лица која су оптужена за умијешаност у планирање свргавања Владе.

Политички аналитичари оцјењују да су суђења војним лицима прекратница у демократској реформи турске државе, која је кандидат за чланство у ЕУ.

Родбина и пријатељи оптужених аплаудирали су официрима док су их чувари уводили у добро чувану судницу у мјесту Силиври, западно од Истамбула.

Рочиште је било затворено за телевизијске камере.

Послије читања оптужнице, оптужени су затражили да предсједавајући судија буде замијењен, а тај захтјев биће размотрен на сљедећем рочишту, заказаном за 3. октобар, пренијела је агенција Анадолија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *