Турска серија и пакистанска криза идентитета

Мало се зна о Ертугрулу , турском вођи из 13. вијека – оцу утемељитеља Османског царства Османа И. Османлије су вијековима владали великим дијеловима југоисточне Европе, сјеверне Африке, Кавказа и Блиског Истока.

понедељак, 22 јуна, 2020 / 11:24

Упозорење: Дужа верзија овог текста објављена је на Радију Слободна Европа, званичном пропагандном гласилу САД финансираним новцем те државе

Сада су живот и времена Ертугрула у фокусу високобуџетне турске ТВ драме која је заразила Пакистан, мултиетничку државу с 220 милиона становника, гдје су муслимани већина. Серија је описана као муслиманска верзија Игре пријестоља, америчке ТВ серије фантазије.

Популарност серије Дирилис Ертугрул, или Ертугрулово васкрсење, пуно дугује премијеру Пакистана Имрану Кану. Залагао се за серију и позвао младе Пакистанце да је гледају. А откако је синхронизована на пакистанском службеном урду језику, популарност серије је нагло порасла.

Упркос популарности, покренута је расправа томе зашто је Кан здушно промовисао измишљени драмски серијал – програм који промовише ислам и свети рат, истовремено посматрајући вјернике других религија као непријатеље.

Многи посматрачи кажу да је Каново бодрење серијала било политичко.

Од осамостаљења Пакистана, сматра се да је ислам оно што спречава ту земљу, формирану након подјеле британске колоније Индије, да се распадне. Како би попунили идентитетску празнину, кажу посматрачи, пакистанска политичка и војна елита је промовисала исламски идентитет увозећи вриједности из других дијелова муслиманског свијета, истовремено избјегавајући властиту баштину индијског потконтинента.

Сходно томе, многи национални хероји Пакистана били су стране муслиманске личности, међу којима бивши афганистански краљеви, персијски цареви и арапски владари. Сада се то дешава са османским владаром.

Кан је препоручио пакистанској омладини да гледају Дирилиса Ертугрула како би научили да разликују оно што назива правом исламском културом од онога "трећеразредног" који до земље стиже путем холивудских и боливудских филмова.

"Желим да наша дјеца и млади знају која је разлика у нашој култури", рекао је Кан новинарима у априлу.

Гледаност је нагло скочила током рамазана, а истраживање је показало да су већина гледалаца млади мушкарци у Пакистану. Прву од 150 епизода синхронизованих на урду језик, у Пакистану гледало је рекордних 56 милиона гледалаца.

Первез Ходбој, угледни професор на Хришћанском колеџу Форман, Универзитет у Лахору, каже да Пакистан има "културни вакуум у комбинацији с непотпуним формирањем идентитета". Премијерову промоцију таквих програма види као дио напора који се улажу у "попуњавање празнине страним личностима у овој земљи".

"Прво смо покушали постати Арапи, узимајући инспирацију од арапских јунака", каже Ходбој. "Али сада кад су Арапи помало кренули ка либерализму, наду полажемо у Турску."

"Кад људи одбију да траже снагу од властите историје и културе, тада су осуђени да заувијек гледају према вани", упозорава Ходбој.

Џамал Шах, искусни пакистански глумац и режисер, каже да је залуђеност због серије Дирилис Ертугрул опасна јер је пакистански лидери користе за манипулацију младима.

"Ова је драма тотална пропаганда", каже он. "У Пакистану влада утисак да су на Западу и у Индији раширена антимуслиманска осећања. Дакле, власти то желе да искористе."

Откако је дошао на власт након спорних избора 2018. године, Кан је рекао да жели "створити Пакистан који је у складу с првим муслиманским друштвом које је створио посланик Мухамед у Медини", свети град у Саудијској Арабији гдје се ислам појавио у седмом вијеку.

Кан је пронашао партнера у турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану који је покушао наметнути исламске вриједности у секуларној земљи. Критичари оптужују аутократског Ердогана за панисламистичку, нео-османску агенду.

Ердоган је заговарао Дирилис Ертугрул и посјетио је филмски сет. Писац и творац ТВ драме, Мехмет Боздаг, члан је Ердоанове странке АКП.

ТВ серију су забранили регионални ривали Турске Саудијска Арабија, Египат и Уједињени Арапски Емирати.

Као одговор, Ријад снима властиту историјску драму великог буџета, ‘Краљевство ватре’, како би се супротставио утицају серије Дирилис Ертугрул.

У септембру је Кан понудио Ердогану и тадашњем премијеру Малезије Махатхиру Мохамаду да направе заједнички ТВ канал на енглеском језику који ће се борити против "исламофобије".

Анкара је била један од најупорнијих савезника Исламабада, чак и кад је Пакистан постао међународно изолован због своје подршке екстремистичким групама у сусједном Афганистану и Индији и због заташкавања слободних медија и вјерских мањина.