Турска се активније мијеша у Сиријску кризу

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изразио је забринутост поводом насиља против демонстраната у Сирији и рекао да ће послати изасланика на састанак са сиријским предсједником Башаром ал Асадом, како би га охрабрио да поведе земљу ка демократији. Ердоган одржава пријатељске односе са Асадом, а од почетка немира у Сирији упућивао је позиве властима да покажу […]

среда, 27 априла, 2011 / 12:49

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изразио је забринутост поводом насиља против демонстраната у Сирији и рекао да ће послати изасланика на састанак са сиријским предсједником Башаром ал Асадом, како би га охрабрио да поведе земљу ка демократији.

Ердоган одржава пријатељске односе са Асадом, а од почетка немира у Сирији упућивао је позиве властима да покажу уздржаност и испуне жеље сиријског народа.

"Јасно сам рекао Асаду да смо забринути и узнемирени због актуелних догађаја. Ово што се сада дешава је узнемирујуће", рекао је Ердоган.

Он је додао да је Асадова одлука да укине ванредно стање које је било на снази 48 година добра, али да је потребно предузети додатне кораке.

Ердоган је нагласио да Турска не подржава недемократске мјере, нити ауторитарне, или тоталитарне структуре, те да се залаже за "спровођење брзог демократског процеса".

Он је додао да би његов изасланик могао да стигне у Дамаск за два дана.

Европске државе апеловале су јуче да Сирија обустави насиље против мирних демонстраната, а САД су саопштиле да разматрају увођење санкција.Оставите одговор