Турска позива Гадафија на повлачење

АНКАРА – Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган затражио је вечерас од либијског лидера Моамера Гадафија да обустави опсаду гардова који су под контролом побуњеника и повуче своје снаге. "Стварни прекид ватре треба одмах прогласти, а Гадафијеве војне јединице треба да прекину опсаду појединих градова и повуку се", рекао је Ердоган у телевизијском обраћању, представљајући турску […]

петак, 8 априла, 2011 / 08:15

АНКАРА – Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган затражио је вечерас од либијског лидера Моамера Гадафија да обустави опсаду гардова који су под контролом побуњеника и повуче своје снаге.

"Стварни прекид ватре треба одмах прогласти, а Гадафијеве војне јединице треба да прекину опсаду појединих градова и повуку се", рекао је Ердоган у телевизијском обраћању, представљајући турску "мапу пута" за Либију.

Он није прецизирао на које градове мисли.

Ердоган је позвао на стварање "безбједних хуманитарних простора", како би се омогућила испорука помоћи либијском народу.

Турски премијер позвао је на спровођење политичких реформи.

"Одмах треба да почне свеобухватни процес демократске трансформације који уважава легитимне интересе либијског народа. Циљ тог процеса треба да буде успостављање уставног поретка у којем народ слободно бира своје владаре", рекао је Ердоган.

Из Либије су данас стигли извјештаји о масовном егзодусу становника Аџдабије према Бенгазију, послије најава да ће Гадафијеве снаге ускоро ући у овај град.

Грађани се повлаче из Аџдабије у великој колини возила заједно са побуњеницима, послије вишедневних окршаја са Гадафијевим снагама на прилазима граду.Оставите одговор