Турска осудила убиство курдског вође у Сирији

Турска је осудила убиство курдског вође у Сирији и упозорила владу предсједника Башара ал Асада да насилна репресија над опозицијом "не може измјенити ток историје". Непознати нападачи убили су Мишала ал-Тамоа у петак у сиријском граду Камишли, а двије особе су погинуле када су нападачи отворили ватру јуче током сахране Тамоа, док је око 50.000 […]

понедељак, 10 октобра, 2011 / 07:53

Турска је осудила убиство курдског вође у Сирији и упозорила владу предсједника Башара ал Асада да насилна репресија над опозицијом "не може измјенити ток историје".

Непознати нападачи убили су Мишала ал-Тамоа у петак у сиријском граду Камишли, а двије особе су погинуле када су нападачи отворили ватру јуче током сахране Тамоа, док је око 50.000 ожалошћених узвикивало слогане против Асада.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган најавио је санкције бившем савезнику Сирији покушавајући да изврши притисак на Асада да заустави крвави обрачун са демонстрантима, који су први пут изашли на улице у марту.

"Дубоко смо ожалошћени мучким убиством Мишала ал-Тамоа, лидера сиријске партије Курдске будућности", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Турске.

Турска је осудила напад на другог сиријског званичника опозиције Ријада Сеифа. Сиријски активисти објавили су снимак на интернету на коме група људи пребија Сеифа испред џамије у Дамаску.

"Турска очекује од сиријске администрације да увиди да насиље са циљем гушења опозиције не може вратити ток историје", наводи се у саопштењу.

Турска покушава да угуши побуну Курда на југоистоку земље док се Курди у Сирији већ дуго времена жале на дискриминацију и организовали су протесте тражећи оставку Асада 2004. године.

Сиријски опозициони званичници састали су се у Истанбулу ради формирања Сиријског националног савјета. Турска је, такође, пружила уточиште сиријским официрима који су пребјегли.

Према процјенама УН, око 2.900 људи убијено је од почетка нереда, док сиријски званичници кажу да је убијено око 1.100 припадника безбједности.

Због смрт мајке Ердоган је одгодио планове да посјети избјеглички камп у коме се налази око 7.000 Сиријаца који су преко границе побјегли у југоисточну Турску.