Турска не даје сагласност за изградњу „Јужног тока”

Русија није успjела да од Турске добије сагласност за полагање гасовода „Јужни ток” по дну Црног мора у турским територијалним водама, изјавио је новинарима руски вицепремијер Игор Сечин, после преговора руског предсједника Дмитрија Медведева и турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана у Москви.  Он је истакао да руска страна „не разумије из којих разлога се дозвола […]

среда, март 16, 2011 / 18:00

Русија није успjела да од Турске добије сагласност за полагање гасовода „Јужни ток” по дну Црног мора у турским територијалним водама, изјавио је новинарима руски вицепремијер Игор Сечин, после преговора руског предсједника Дмитрија Медведева и турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана у Москви.

 Он је истакао да руска страна „не разумије из којих разлога се дозвола не даје”, преноси агенција Итар Тас.

„Са једне стране турски партнери кажу да ‘Гаспром’ није доставио студију економске изводљивости пројекта, коју не може ни да припреми, с обзиром да је добио дозволу за истражне радове тек од 31. маја”, истакао је Сечин.

Он је рекао да је то предмет разговора и додао да је руски предсједник њега задужио за даље преговоре са турском страном.

Медведев: Појефтинићемо, ако треба

Русија је спремна да коригује цијену природног гаса који испоручује Турској , али ти уступци морају бити узајамни, изјавио је предсједник Русије Дмитриј Медведев.

„Те цијене су у великој мјери базиране на принципу ‘узми или плати’ који је кључни принцип сарадње. Ми, наравно, планирамо да се придржавамо тог постојећег приступа, али, са друге стране, ми смо више пута говорили нашим турским пријатељима да смо у низу случајева спремни да размотримо различите приступе, да се одазовемо на неке предлоге, узимајући у обзир тржишну коњуктуру, али тај процес мора бити узајаман”, рекао је Медведев на конференцији за новинаре после разговора са премијером Турске Тајипом Ердоганом.

„То је оно питање (одређивање цијене гаса), које се мора рјешавати полазећи од постојећих споразума, добре воље и повјерења обеју страна”, подвукао је Медведев.

У оквиру споразума Турске и „Гаспрома”, за 2010. су Турској биле планиране испоруке 30 милијарди кубних метара руског гаса, при чему су, узимајући у обзир утицај последица свјетске кризе на турску економију, били утврђени минимални обими турске куповине гаса и такође предвиђено право турске компаније „Ботас” да смањује преузимање руског гаса који се допрема подморским гасоводом до нивоа од 75 одсто без санкција од стране „Гаспрома”. Турска је у 2009. могла да без санкција не преузме око двије милијарде кубних метара руског гаса.

Руски природни гас у Турску стиже из два правца – западним коридором преко Украјине и Европе и трансцрноморским гасоводом „Плави ток”.

У оквиру принципа „узми или плати” нека земља је дужна да плати сав гас који је уговорен, без обзира да ли су све количине и преузете.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *